«Ανεξέλεγκτες διαστάσεις είχε πάρει η εισφοροδιαφυγή στο χώρο των απασχολουμένων στα ταξί», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή για την ανάγκη να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες ταξί στην αποπληρωμή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει τις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για τις ρυθμίσεις των καθυστερούμενων εισφορών όλων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ με γνώμονα και τις δυσκολίες των επαγγελματιών αλλά και την ανάγκη της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών οργανισμών και τη διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Όσον αφορά την ασφαλιστική ενημερότητα και τη διαδικασία ελέγχου ΚΤΕΟ των Δημόσιας Χρήσης Αυτοκινήτων, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι «η επαναφορά της ασφαλιστικής ενημερότητας ως απαραίτητου δικαιολογητικού στη διαδικασία τεχνικού ελέγχου οχημάτων Δημόσιας Χρήσης που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή, η οποία είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο χώρο των απασχολουμένων στα ταξί, για όσο χρόνο ίσχυσε η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, προκαλώντας προβλήματα στα οικονομικά του ΟΑΕΕ».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, στην ερώτηση του, επισήμαινε ότι «οι ιδιοκτήτες ταξί προκειμένου να περάσουν ΚΤΕΟ αλλά και να συμμετάσχουν σε επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ σεμινάρια οφείλουν να προσκομίζουν έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας» και ακόμη ότι «εάν δεν έχουν καταβεβλημένο ή συνολικά ρυθμισμένο το χρέος από τις ασφαλιστικές εισφορές τους δεν μπορούν να υποβληθούν στη διαδικασία ελέγχου ΚΤΕΟ», με κίνδυνο να τους αφαιρεθεί η άδεια αν δεν περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο. Ο κ. Παπουτσής εξέφραζε την θέση ότι «όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε απελπισία τον κλάδο των ταξιτζήδων ο οποίος πέραν αυτών πλήττεται και από την αιφνίδια και μη επαρκώς αιτιολογημένη αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης, σε αναφορά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους».