current views are: 10

17 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:57

Τι καταγγέλλει η μήνυση Φύτρου κατά των Αρχών για τη φονική πυρκαγιά

«Διερεύνηση ευθυνών από την Βουλή»

Δημοσίευση 12:57’

«Διερεύνηση ευθυνών από την Βουλή»

Νέα δυναμική αποκτά η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου, μετά τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος υπουργών και άλλων κρατικών αξιωματούχων, η χήρα του Γρηγορίου Φύτρου. Ο Γ. Φύτρος έχασε τη ζωή του μέσα στις φλόγες και μαζί του χάθηκαν και τα δυο παιδιά της οικογένειας, η 13χρονη Εβίτα Φύτρου, που βρήκε το θάνατο όταν πήδηξε από γκρεμό για να σωθεί από τη φωτιά, και ο 11χρονος αδελφός της Αντρέας, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος μαζί με τον πατέρα του.

Δια των πληρεξουσίων δικηγόρων της, Β. Καπερνάρου και Ηλ. Γ. Σιδέρη, η κυρία Βαρβάρα Βουκάκη κατάθεσε σήμερα μήνυση στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά: του Δημάρχου Μαραθώνος, Ηλία Ψινάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νικολάου Τόσκα, του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη, του πρώην αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήριου Τερζούδη, του πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

Με τη μήνυσή της, η χήρα του Γρ. Φύτρου ζητεί την ποινική τιμωρία των παραπάνω προσώπων, επισημαίνοντας πως ο θάνατος των μελών της οικογένειας της αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί ο αν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του λειτουργούσαν όπως ορίζει ο νόμος.

Τα αδικήματα που καταλογίζει η κυρία Βουκάκη στα πρόσωπα που μηνύει είναι αυτά της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και της εκθέσεως. 

Όπως δε δήλωσε ο κ. Καπερνάρος, μετά την κατάθεση της μήνυσης, υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες και αδιάσειστα στοιχεία που στοιχειοθετούν τα συγκεκριμένα αδικήματα ενώ η μήνυση της οικογένειας θα ανοίξει το δρόμο για τη διερεύνηση ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή.

«Καταθέσαμε μήνυση με στοιχεία που αποδεικνύουν την υπευθυνότητα και τη συνυπευθυνότητα όλων των μηνυομένων από εμάς, μεταξύ των οποίων είναι και ο υπουργός Σκουρλέτης και ο πρώην υπουργός Τόσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Βουκάκη τονίζοντας πως Δευτέρα η μήνυση θα πρέπει αμελλητί σύμφωνα με το Σύνταγμα να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Τώρα, στη μήνυσή της η χήρα του Γρ. Φύτρου αναφέρει για το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου που ξεκληρίστηκε η οικογένειά της στην προσπάθειά της να σωθεί από τις φλόγες: «Την ημέρα της καταστροφής βρισκόμουν στην εργασία μου, στο κέντρο της Αθήνας και επικοινωνούσα συνεχώς με το σύζυγό μου, ο οποίος βρισκόταν με τα τέκνα μας στην οικία μας στο Μάτι. Από κάποιο χρονικό σημείο και μετέπειτα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Ώρες μετά, ο σύζυγος μου και ο υιός μου βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ η κόρη μου, βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, όταν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, φλεγόμενη, πήδηξε από γκρεμό πολλών μέτρων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρήκαν το θάνατο τα 3 μέλη της οικογένειάς μου, περιγράφονται σε σωρεία δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, και είμαι πλέον βεβαία ότι ο θάνατός τους, όπως και ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας, θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του, λειτουργούσαν, όπως ο νόμος ορίζει».

Η χήρα Φύτρου κάνει λόγο για ευθύνες του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, αναφέρει πως οι «υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υπάλληλοι και ο ίδιος ο δήμαρχος, ομολόγησαν και αποδέχθηκαν ότι ήταν ανίκανοι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στα διοικητικά όρια του Δήμου».

►Διαβάστε όλο το περιεχόμενο της μήνυσης στο lawandorder.gr.


σχετικα αρθρα