ΕΛΛΑΔΑ

Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Μουσείο: «Χρειάζονται προσλήψεις»

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2018, 18:28 / Ανανεώθηκε 17 Αυγούστου 2018, 18:39
Βανδαλισμός στο Βυζαντινό Μουσείο: «Χρειάζονται προσλήψεις»
Facebook Twitter Whatsapp

Η Ένωση των Αρχαιοφυλάκων χαρακτηρίζει το περιστατικό ως προμελετημένο και κακόβουλο

Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης αρχαιοτήτων, αποδίδει σε μεγάλο βαθμό τον βανδαλισμό στο Βυζαντινό Μουσείο, στην έλλειψη... ιματιοθήκης όπου οι επισκέπτες θα αφήνουν υποχρεωτικά τσάντες και σακίδια. Όπως σημειώνουν, οι ζημιές που προκάλεσαν οι δύο γυναίκες οι οποίες έριξαν baby oil σε εκθέματα είναι «ευτυχώς αναστρέψιμες σχεδόν στο σύνολό τους».

Η Ένωση των Αρχαιοφυλάκων, αφού χαρακτηρίζει το περιστατικό ως προμελετημένο και κακόβουλο, σημειώνει: «Εκφράζουμε τη θλίψη μας και την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι το μόνο που έχει συμβεί και που αφορά θέματα ασφάλειας και λειτουργίας ενός Μουσείου ή Αρχαιολογικού Χώρου» και προβλέπει μάλιστα ότι «βέβαια δεν θα είναι και το τελευταίο».

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για την ελλιπή επιτήρηση του Μουσείου που είχε ως αποτέλεσμα οι δύο γυναίκες να περιφέρονται στους χώρους του επί μιάμιση ώρα προκαλώντας φθορές σε εκθέματα, η Ένωση Αρχαιοφυλάκων υποστηρίζει πως «σαφώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες αναλογικά σε όλους τους εμπλεκόμενους του περιστατικού. Εννοούμε βέβαια ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τους Αρχαιοφύλακες, αλλά και την διεύθυνση του Μουσείου», αφήνοντας ανοιχτά αιχμές κατά της διευθύντριάς του.

Και οι Αρχαιοφύλακες φθάνουν στο ζήτημα των συστημάτων ασφαλείας και στην έλλειψη της ιματιοθήκης: «Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει ένα σύστημα ασφάλειας, προϋποθέτει συγκεκριμένους κανόνες, δηλαδή υποδομές όπως π.χ. μια ιματιοθήκη όπου ο επισκέπτης υποχρεωτικά πρέπει να αφήσει τσάντες, σακίδια κλπ., τα οποία θα μπορούσαν εν δυνάμει να κρύβουν αντικείμενα πιθανού βανδαλισμού. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο καθώς και η συντριπτική πλειονότητα των Μουσείων, δεν διαθέτει τέτοιους ανάλογους χώρους όπου υποχρεωτικά στην παρούσα φάση, οι συγκεκριμένες επισκέπτριες θα είχαν αφήσει τις μεγάλες τσάντες που κουβαλούσαν μαζί τους με τα διάφορα σύνεργα που χρησιμοποίησαν», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ενωση, που καταλήγει υποστηρίζοντας ότι εν τέλει απαιτούνται προσλήψεις: «Το περιστατικό αυτό, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για πρόσληψη μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, την αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας και λειτουργίας των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων καθώς και την άμεση εκπαίδευση του υφιστάμενου μόνιμου προσωπικού».