Για σημαντικές αγκυλώσεις στη συνεργασία με το κίνημα των εθελοντών πυροσβεστών, το οποίο αριθμεί στη χώρα μας περί τα 3.000 μέλη με 550 οχήματα, κατηγόρησαν την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέλη του Εθελοντικού Σώματος Πυροσβεστών και Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν απόψε. Παράλληλα, ο Στ. Ιωαννίδης, αρχηγός του Εθελοντικού Σώματος εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και εξήρε το επικίνδυνο έργο των μαχόμενων πυροσβεστών.

«Δε θέλουμε λεφτά. Θέλουμε συνεργασία» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη του κινήματος. Αφορμή για την καταγγελία ήταν η άρνηση του διοικητή της Πυροσβεστικής της Νέας Μάκρης να συνεργαστεί με διεθνές κλιμάκιο Ελλήνων, Γερμανών, Αυστριακών και Ελβετών εθελοντών, αποτελούμενο από 50 άτομα με 15 οχήματα, σε πυρκαγιά στο Σχοινιά και οι οποίοι «παρεμποδίστηκαν με σκληρό τρόπο», όπως ανέφεραν.

«Ανεξήγητη» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΕΣΕΠΑ Στυλιανός Ιωαννίδης, αντιστράτηγος Ε.Α. της Πυροσβεστικής, «τη στάση του Πυροσβεστικού Σώματος να μην κάνει δεκτή τη συνεισφορά μας», κάνοντας λόγο για «συντεχνιακές σκοπιμότητες από πλευράς της ηγεσίας του».

«Δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά να ενταχθούμε και να συνεργαστούμε» είπε και επεσήμανε το γεγονός ότι «δεν έχει ληφθεί απολύτως καμία πρωτοβουλία ανάπτυξης του εθελοντικού πυροσβεστικού κινήματος από την πολιτική ηγεσία».

Ο Νίκος Σαχινίδης, πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΣΕΠΑ, κατήγγειλε τη στάση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και την ηγεσία του υπουργείου για ανεπάρκεια, ενώ εξήγγειλε κινητοποιήσεις για το προσεχές διάστημα από τους εθελοντές, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία, καθώς όπως είπε «αυτό το κλίμα μπορεί να ομαλοποιηθεί μόνο με πολιτική βούληση».

Εκπαιδευμένοι εθελοντές που έφθασαν από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, φέροντας μαζί τους υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και έγιναν μάρτυρες του περιστατικού στη Νέα Μάκρη, εξέφρασαν την έκπληξη και την απογοήτευσή τους για την ελληνική πραγματικότητα. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βοηθήσουμε στην κατάσβεση και να σώσουμε ζωές. Η συνεργασία και η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο από όλα» τόνισαν.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι το εθελοντικό κίνημα πυροσβεστών στην Πορτογαλία αριθμεί 500.00 μέλη, ενώ στη Γερμανία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.