Σύγχυση στην αγορά έχει προκαλέσει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καθιέρωση ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό.
ΦΠΑ πολλών ταχυτήτων στην εστίαση, με εξαίρεση από το 23% των τουριστικών πακέτων για ξένους, καθώς και επαγγελμάτων και επιχειρήσεων που κυριαρχεί η εμπορία και πώληση τροφίμων, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Είπε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού και ανέφερε ότι επανεξετάζονται ένας ένας οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης, ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν αποτελεί εστίαση, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ειδικά για τα τουριστικά πακέτα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι με ΦΠΑ 13% και όχι 23% θα επιβαρύνονται τα πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού, αλλά δεν θα ισχύσει το ίδιο για τους Ελληνες τουρίστες του εσωτερικού.

Για τον κλάδο της εστίασης το σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την παραμονή στον συντελεστή 13% ΦΠΑ καταστημάτων και επιχειρήσεων που σχετίζονται κυρίως με την εμπορία και την πώληση τροφίμων και άλλων αγαθών και όχι με την παροχή υπηρεσιών εστίασης.

Επίσης μελετάται να υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 13% τα τυποποιημένα είδη διατροφής που πωλούνται από ένα κατάστημα, αλλά τα είδη που παρασκευάζονται εντός του καταστήματος και σερβίρονται στους πελάτες είτε για άμεση κατανάλωση είτε σε πακέτο να υπάγονται στο 23%.

Για το ξεκαθάρισμα του τοπίου στον ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα αποσαφηνίζονται τα κριτήρια εφαρμογής του μέτρου, καθώς και οι εξαιρέσεις.