Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νομοσχέδιο την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης το νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.  Στο μεταξύ , «αγκάθι» στη συνεύρεση συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει η εκλογή των πρυτάνεων και κοσμητόρων. Η ΝΔ επιμένει στην απόσυρση της επίμαχης διάταξης από το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σφοδρή επίθεση της υπουργού Παιδείας σε όσους αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.
Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το σύστημα Παιδείας, ως πυρήνα συνοχής της χώρας, ενώ αναφερόμενος στο σύστημα εισαγωγής, υποστήριξε ότι με την πρόσβαση στη σχολή και όχι στο τμήμα, δίνεται ελευθερία και ευελιξία στους φοιτητές, ενώ έτσι καταπολεμάται και η παραπαιδεία.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης, αποτελεί παράδειγμα των πελατειακών αντιλήψεων που επεκράτησαν στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να έχει εγκαθιδρυθεί ένα σοβιετικό μοντέλο κεντρικού, ανορθολογικού σχεδιασμού, με τους φοιτητοπατέρες εμπλεκόμενους σε σχέσεις συναλλαγής με καθηγητές που φιλοδοξούν να αναλάβουν θέσεις διοίκησης.

«Σήμερα κρίνεται το ποιες δυνάμεις είναι πραγματικά διατεθειμένες να συμβάλλουν στην αλλαγή της χώρας μας. Εμείς θα προχωρήσουμε. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες εκτός από το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.


Παυλόπουλος: «Αμερικανόφερτες συνταγές διοίκησης εισάγει η κυβέρνηση»

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επεσήμανε πως η κυβέρνηση εισάγει «αμερικανόφερτες» συνταγές διοίκησης, ξένες προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές παραδόσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ένα σύστημα που θα αντιμετωπίσει εγγενείς δυσχέρειες στην λειτουργία του.

Ο κος Παυλόπουλος, υποστήριξε πως με τον μισθό που λαμβάνει ένας καθηγητής πανεπιστημίου και ένας πρύτανης, το ενδιαφέρον Ελλήνων πανεπιστημιακών του εξωτερικού να καταλάβουν θέσεις πρυτάνεων σε ελληνικά ΑΕΙ (κατά τις προβλέψεις του νομοσχεδίου) θα είναι μειωμένο - και αναρωτήθηκε, εάν δεν υπάρχουν Έλληνες ακαδημαϊκοί κατάλληλοι για μια τέτοια θέση, ώστε να χρειάζεται να αναζητηθούν στο εξωτερικό.


Καρατζαφέρης: «Έχουμε για κάθε πανεπιστήμιο και ένα Βατικανό»


Αιχμηρός τόσο για την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και για την "υποχώρηση" του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές που ανακοίνωσε, εμφανίστηκε απόψε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην εικόνα των ελληνικών πανεπιστήμιων με τη διατήρηση του ασύλου, «αυτό το χάλι, αυτό το ρημαδιό για το οποίο δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ και κανείς».

«Σας αρέσει να βλέπετε ελληνικά πανεπιστήμια κάτω από τα πανεπιστήμια Αφρικανικών χωρών; Δεν ξέρετε την πραγματικότητα όλοι οι συνάδελφοι; Δεν ξέρετε μήπως ότι το λαθρεμπόριο έξω από την ΑΣΟΕΕ δεν μπορεί να το σταματήσει η αστυνομία γιατί είναι η υφαλοκρηπίδα του ασύλου;», σχολίασε για τη θέση της αριστεράς απέναντι στο άσυλο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ παρατηρώντας ότι «έχουμε για κάθε πανεπιστήμιο και ένα Βατικανό».


Τσίπρας: «Απόπειρα κατεδάφισης δημόσιων πανεπιστημίων»


Έντονα επικριτικός για το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας για την δομή και λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «απόπειρα κατεδάφισης των δημόσιων πανεπιστημίων» και «κατάργηση του αυτοδιοίκητου τους με την δημιουργία ενός ολιγαρχικού και αδιαφανές σχήματος με ανεξέλεγκτη διοίκηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος γιατί είναι αντισυνταγματικός.

Κουβέλης:  «Συκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών»

Για συκοφάντηση των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, καταγγέλλοντας προθέσεις συσπείρωσης της ελληνικής κοινωνίας, εναντίον των δήθεν «βολεμένων πανεπιστημιακών».

«Η κοινωνία απαιτεί αλλαγές, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γνωρίζει αυτές τις αλλαγές που προωθούνται. Αυτές φοβάμαι ότι θα τις γνωρίσει και αναγνωρίσει αργότερα» ανέφερε ο κος Κουβέλης.

Ψηφίζει επί της αρχής η Δημοκρατική Συμμαχία»


Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Λευτέρης Αυγενάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, θεωρώντας την μεταρρύθμιση επιτακτική προτεραιότητα, αλλά όχι και επί των άρθρων, καθώς υπάρχουν ρυθμίσεις επί των οποίων το κόμμα του διαφοροποιείται ουσιαστικά. Αλλαγές και προσθήκες

Νωρίτερα, με στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, η υπουργός Παιδείας προχώρησε σε προσθήκες και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημαντικές αλλαγές θεωρούνται, η απόφαση να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ενώ οι νυν πρυτανικές αρχές θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους ως τις 31 Αυγούστου 2012. Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά συγγράμματα διευρύνεται ο ορισμός τους, ώστε να συμπεριλαμβάνουν εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και τις ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Συνεχίζεται κανονικά η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων χωρίς κάποιο χρονικό όριο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα. Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ, η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη). Οι νυν πρυτανικές αρχές συνεχίζουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των νέων οργάνων και πάντως μέχρι τις 31 Αυγούστου 2012.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από Διεθνή Επιτροπή που θα οριστεί. Μέσω του Οργανισμού του κάθε Ιδρύματος, θα οριστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες για τη διασφάλιση του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών των φοιτητών.

Διαμαντοπούλου: «Δεν μπορούμε να πάμε άλλο με μικρά βηματάκια»

«Η συζήτηση πυροδοτεί μεγάλες συγκρούσεις. Όχι όμως για το πανεπιστήμιο της γνώσης, αλλά για το πανεπιστήμιο της εξουσίας» ανέφερε στην ομιλία της για το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Διαμαντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της, με μια μικρή αυτοκριτική για τα «πολύ μεγάλα λάθη του πολιτικού συστήματος και της γενιάς μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, λάθη που ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προθέσεων, αλλά που σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν σε αποτελέσματα που δεν μας τιμούν» - για να καταφερθεί στη συνέχεια, εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν «απειλές, κραυγές και ψέματα» για να πλήξουν την μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Απέναντι στις εκκλήσεις για ηπιότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η κα Διαμαντοπούλου αντείπε πως «δεν μπορούμε να πάμε άλλο με μικρά βηματάκια. Η σπουδαία Ελλάδα που συνεισέφερε στο πνεύμα που δημιούργησε την νέα Ευρώπη, είναι και σήμερα εδώ, αλλά είναι κρυμμένη και απηυδισμένη από την άλλη Ελλάδα των μικροεξουσιών, των βερμπαλισμών, της ιδεοληψίας, του κομματικού συμφέροντος και του πολιτικού κόστους. Οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις υπαρκτές αυτές, μεγάλες δυνάμεις, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ».

Επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου, η υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε ιδιαίτερα την σημασία του Οργανισμού που καθιερώνεται, ως «το σύγγραμμα όπου το κάθε ίδρυμα θα μπορεί να βρει την ταυτότητά του». Ο πρύτανης, «είναι ηγέτης, αλλά και διοικητής του πανεπιστημίου. Δεν διορίζεται, αλλά εκλέγεται από το Συμβούλιο, για το οποίο ψηφίζουν όλοι οι καθηγητές, εκλέγουν τους οκτώ και αυτοί επιλέγουν τις έξι εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες. Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο Πειραιά να έχει έναν μεγάλο εφοπλιστή, η Καλών Τεχνών έναν σημαντικό ζωγράφο στη διοίκησή τους; Αμφισβητούν, γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίξει το πανεπιστήμιο».