current views are: 3

21 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση09:47

Ολόκληρο το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική

Τα αίτια της φωτιάς και οι ευθύνες των αρχών

Δημοσίευση 09:47’

Τα αίτια της φωτιάς και οι ευθύνες των αρχών

«Αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» δείχνουν τα στοιχεία του εμπειρογνώμονα, Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος κατόπιν εντολής του δικηγόρου οικογενειών θυμάτων Αντώνη Φούσα ερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πόρισμα

Όσον αφορά την αιτία εκδήλωσης της πυρκαγιάς τονίζεται ότι κάτοικος της περιοχής επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά αλλά «το πιθανότερο δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, τα υπολείμματα της καύσης και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων)».

Το σημείο έναρξής της σε (ανοιχτό) οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου (χωματόδρομος) και σε απόσταση περίπου 50 – 70 μέτρων από τη συμβολή αυτής με την οδό Πλαστήρα στη περιοχή Νταού Πεντέλης.

Τονίζεται το γεγονός πως δεν υπήρξε η κατάλληλη προετοιμασία σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμού, ήδη από την προηγούμενη ημέρα της πυρκαγιάς, στις 22 Ιουλίου, παρά το ότι υπήρξε ενημέρωση προς τους δήμους ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν στο τέσσερα λόγω των θυελλωδών ανέμων, φαίνεται -κατά τον τεχνικό σύμβουλο- να συνετέλεσε στην καταστροφή.

Γίνεται αναφορά στην αδυναμία της Περιφέρειας Αττικής να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αλλά και στο γεγονός ότι όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα για να αντιμετωπίσουν εκείνο το πύρινο μέτωπο, δίνοντας μικρότερη βαρύτητα στη φωτιά που κατέκαψε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Μάλιστα, στο πόρισμα καταδεικνύονται και όσα καταγγέλλουν οι αυτόπτες μάρτυρες, ότι δηλαδή δεν έγινε καμία ενημέρωση στους κατοίκους, έτσι ώστε να αποχωρήσουν από τις οικίες τους, ούτε τους ενημέρωσαν που βρίσκονται τα σημεία ασφαλείας για να μετακινηθούν προς αυτά με ασφάλεια.

Σημειώνεται πάντως πως οι εισαγγελικές αρχές αναμένουν τη διαβίβαση ακόμη δύο πορισμάτων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του πραγματογνώμονα – πυραγού που έχουν ορίσει οι εισαγγελικοί λειτουργοί, Ηλ. Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο lawandorder.gr


σχετικα αρθρα