current views are: 6

23 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση15:37

Ιός Δυτικού Νείλου: Φουντώνει η επιδημία, στους 11 οι νεκροί

Ακόμα έξι ασθενείς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα

Δημοσίευση 15:37’

Ακόμα έξι ασθενείς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα

Ακόμα 6 άνθρωποι πέθαναν την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΔΝ), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 11. Σύμφωνα με τα νεότέρα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, 107 κρούσματα της λοίμωξης έχουν καταγραφεί από την αρχή του 2018, τα περισσότερα στην Αττική.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου, από τα συνολικά 107 κρούσματα, τα 88 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

Μάλιστα προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι για κάθε ένα διαγνωσμένο περιστατικό με συμπτώματα του νευρικού συστήματος αντιστοιχούν 140 μη διαγνωσμένα κρούματα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι πλέον η τρίτη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τα κρούσματα μετά τη Σερβία και την Ιταλία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει και άλλες διαγνώσεις το ερχόμενο διάστημα και θεωρεί πιθανή την εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, πέρα από αυτές που έχει ήδη καταγραφεί.

Σημειώνεται, ότι τη χώρα μας έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε επίσης:

Στο «κόκκινο» άλλες έξι περιοχές για τον ιό του Δυτικού Νειλου 
Ιός Δυτικού Νείλου: Η μετάδοση, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ζήτησε να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ο κ. Πατούλης εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα σημερινά νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι «ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές και από 107 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαΐου, τα περισσότερα είναι στην Αττική».

Ακόμη, επισημαίνει την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων αυτής της νόσου, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στη λίστα από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία , Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταρρίπτουν «τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα».


σχετικα αρθρα