current views are: 9

27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση06:25

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ύδρα – Το απόγευμα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και επιχειρηματίες

Δημοσίευση 06:25’

Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και επιχειρηματίες

Χωρίς ρεύμα παραμένει η Ύδρα, που έχει βυθιστεί στο σκοτάδι από τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εκτεταμένα προβλήματα. Ύστερα από εισήγηση της Περιφέρειας Αττικής, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ το υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι τα ακτοπλοϊά δρομολόγια από και προς το νησία εκτελούνται κανονικά. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παρά τις προσπάθειες που γίνονται παραμένει άγνωστο το πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ αποστέλλει στο νησί δύο μεγάλες γεννήτριες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, έστω προσωρινά, από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ καταφθάνουν και υδροφόρες με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση.

Στα «κάγκελα» κάτοικοι, επιχειρηματίες και τουρίστες

Έξαλλοι είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού από το πολύωρο μπλακ άουτ. 

Μάλιστα, την Κυριακή καταστηματάρχες ζήτησαν να σταλούν ψυγεία, καθώς τα τρόφιμα έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται, ενώ όπως είπαν ετοιμάζουν να καταθέσουν αγωγές και μηνύσεις.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Κυριακής υπήρξαν διαπληκτισμοί στο Λιμάνι της Ύδρας, καθώς πολλοί τουρίστες επιθυμούσαν να επισπεύσουν την αναχώρησή τους από το νησί, αλλά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Την Κυριακή το βράδυ, η Περιφέρεια Αττικής εισήγηθηκε την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, κήρυξε το Δήμο Ύδρας της Περιφέρειας Αττικής, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκτεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε την Κυριακή, 26 Αυγούστου». 

Δήμαρχος Ύδρας: Μετά το μεσημέρι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

«Μετά το μεσημέρι, τόσο η υδροδότηση όσο και η ηλεκτροδότηση στο νησί της Υδρας θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με τους αρμόδιους, χάρη σε δύο προσωρινές λύσεις που έχουν δρομολογηθεί», όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

«Σιγά- σιγά αποκαθίσταται το πρόβλημα υδροδότησης, με τον προσωρινό τρόπο της υδροφόρας του πολεμικού ναυτικού και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση του» ανέφερε ο δήμαρχος Ύδρας και πρόσθεσε ότι «αναμένονται και δύο μεγάλες γεννήτριες που θα ηλεκτροδοτήσουν το νησί».

Ο κ. Κουκουδάκης ζήτησε την κατανόηση των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών του νησιού και όπως είπε «δικαιολογημένα έχουν παράπονα και παρά την κατανόηση που δείχνουμε προς τους ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα συνεργεία βρίσκονται στην Ύδρα και μέχρι αργά το βράδυ έκαναν μετρήσεις, εγώ όταν τελειώσει αυτή κρίση, οφείλω με κάθε νόμιμο τρόπο να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του νησιού, διότι η Ύδρα έχει υποστεί ζημιά».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος βρισκόταν μάλιστα εκεί όταν έγινε η διακοπή ηλεκτροδότησης, δήλωσε πως «από τις 2 τα ξημερώματα βρίσκεται στην Ύδρα υδροφόρα του πολεμικού ναυτικού και επίσης μεταφέρονται στο νησί γεννήτριες, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν μέσα στο κατακαλόκαιρο να μένει το νησί χωρίς ρεύμα. Αν και η ‘Υδρα τροφοδοτείται από δύο εναλλακτικές πλευρές, δυστυχώς και οι δύο είναι εκτός».

«Άμεσα κινήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εντοπίσει πού έχει γίνει η βλάβη, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο διότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υποθαλάσσιο» τόνισε ο κ. Χατζηπέρος και υπογράμμισε ότι «προβλήματα υπήρξαν και στην υδροδότηση, διότι το νησί έχει αφαλάτωση, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει ρεύμα».

Διευκρινίσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού σχετικά με την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, η οποία σημειώθηκε χθες Κυριακή 26 Ιουλίου 2018, διευκρινίζει ότι έχει προχωρήσει στην αποστολή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ), προκειμένου να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η ηλεκτροδότηση του νησιού και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της βλάβης τις πρωινές ώρες, με τη σύνδεση των Η/Ζ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει για μια ακόμη φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία τους.

Διευκρινίσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για τα δρομολόγια

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο για προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από και προς την Ύδρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώνει ότι:

1. Όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, κανονικά. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Εξυπηρετήθηκαν όλοι οι επιβάτες που ζήτησαν να μετακινηθούν. Το ίδιο ομαλά θα διεξαχθούν και τα δρομολόγια σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

2. Πρόβλημα παρατηρήθηκε μόνο στα ταξιδιωτικά πρακτορεία όπου, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, το προσωπικό ήταν αναγκασμένο να εκδώσει τα εισιτήρια με χειρόγραφο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε ούτε ένας επιβάτης που να επιδίωξε να μετακινηθεί και να μην το κατάφερε. 

3. Ο Δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων. 

4. Το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρίσκεται διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

5. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία,ακόμα και ως αυτή την ώρα, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, με τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Μανδαλάκη Γεώργιο.

6. Με εντολή του κ.Κουρουμπλή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποστέλλεται στην Ύδρα, το Π.Α.Θ. 090 ”ΓΑΥΔΟΣ”, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών
 


σχετικα αρθρα