Επιστολή Μανιάτη προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά


Να αναρτηθούν άμεσα (εντός της εβδομάδας) στο διαδίκτυο, αναλυτικά στοιχεία για τις αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ, τόσο από αγρότες όσο και από λοιπούς ενδιαφερόμενους, ζητά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό.
Ο κ. Μανιάτης επικαλείται στην επιστολή του την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας και αντικειμενικότητας, στην προτεραιότητα των αιτήσεων που ικανοποιούνται, καθώς και την ανάγκη αποφυγής «ανεπιθύμητων φαινομένων».

Ο υφυπουργός ζητά, συγκεκριμένα, να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης:

 - Το σύνολο των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, περιλαμβανομένων βασικών στοιχείων τους, όπως π.χ. αριθμός πρωτοκόλλου κάθε αίτησης, στοιχεία αιτούντος, στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε αίτηση, κ.α., έτσι ώστε να είναι άμεσα αντιληπτό τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περιφερειακό υποκατάστημα της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, ποιος είναι ο βαθμός ανταπόκρισης ανά διοικητική ενότητα, κα. «Τα στοιχεία αυτά», αναφέρεται, «συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες διασφάλισης της αντικειμενικότητας και διαφάνειας κατά την εξέταση των αιτήσεων και βοηθούν στην αποφυγή ανεπιθύμητων φαινομένων».

 - Η ακριβής καταγραφή- χαρτογράφηση των γραμμών της ΔΕΗ, για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), ώστε να είναι απόλυτα σαφές για τους πολίτες εάν η γραμμή στην οποία θέλουν να συνδεθούν είναι κορεσμένη ή όχι και ποιες είναι οι δυνατότητές της να υποδεχθεί νέα ισχύ από ΑΠΕ.

Σημειώνεται ότι σε επιστολή του προς τη ΔΕΗ στις αρχές του μήνα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) έκανε λόγο για «καθυστερήσεις ή αυθαίρετες πρακτικές στην παροχή όρων σύνδεσης ή/και στην παραλαβή των εγκαταστάσεων που οδηγούν σε στρέβλωση και στραγγαλισμό της αγοράς και τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας».

Ο ΣΕΦ ζητούσε, επίσης, την παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΗ, προκειμένου να εφαρμοστούν από την επιχείρηση τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα διαφάνειας που προβλέπει ο νόμος για τα φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης για να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας .

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο