current views are: 52

27 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση08:29

Ο «μεσαίωνας» επισκέφτηκε την Ύδρα: Αποχωρούν μαζικά οι τουρίστες, σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες

ΔΕΔΔΗΕ: Το απόγευμα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Δημοσίευση 08:29’

ΔΕΔΔΗΕ: Το απόγευμα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Τουρίστες που ψάχνουν κάθε τρόπο να φύγουν από το νησί, μόνιμοι κάτοικοι που βιώνουν την εξαθλίωση, καθώς αντιμετωπίζουν ακόμα και προβλήματα προσωπικής υγιεινής και επιχειρηματίες σε απόγνωση, αφού έχουν υποστεί ζημιά χιλιάδων ευρώ, συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στην Ύδρα μετά τη αιφνίδια διακοπή ρεύματος από χθες τα ξημερώματα. Το απόγευμα η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, λέει ο ΔΕΔΔΗΕ. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νησί.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι επικρατεί ένταση και δεν λείπουν οι διαπληκτισμοί, αφού εκατοντάδες επισκέπτες ψάχνουν τρόπο να φύγουν από το νησί, αλλά τα εισιτήρια για τα προγραμματισμένα δρομολόγια δε επαρκούν.

Επιχειρηματίες και κάτοικοι περιγράφουν στο newpost.gr τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει το νησί, ενώ στρέφουν τα πυρά τους και κατά του δημάρχου.

Όπως καταγγέλλει ο επιχειρηματίας Νίκος Σοφιανός, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου «Λητώ» η Ύδρα ήταν ανοχύρωτη. «Δεν είχαμε καθόλου ηλεκτρικό και νερό το αποτέλεσμα ήταν οι πελάτες του ξενοδοχείου -που ήταν γεμάτο – να είναι σε απόγνωση. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από τον Δήμαρχο, που όφειλε να κάνει δύο πράγματα: Να ενημερώσει επιχειρηματίες και πελάτες, να δώσει κάποια εξήγηση για να κερδίσει υπομονή, γιατί όταν δεν έχεις πληροφόρηση δεν έχεις υπομονή. Όχι να φεύγουν ομαδικά από την Ύδρα και αφού δεν βρίσκουν εισιτήρια να υπάρχουν εντάσεις».

Στο δεύτερο που στάθηκε ο κ. Σοφιανός είναι ότι στο εργοστάσιο αφαλάτωσης δεν υπάρχει γεννήτρια. «Είναι το κυριότερο που θα έπρεπε να έχει φροντίσει ο δήμαρχος, να υπάρχει γεννήτρια, γιατί τότε στο νησί θα υπήρχε νερό. Αν είχαμε νερό θα ήταν πολύ καλύτερη κατάσταση και η ψυχολογία του κόσμου».

Ο κ. Σοφιανός σημείωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά κάθε υπευθύνου για διαφυγόντα κέρδη. «Έχω αρκετές ακυρώσεις. Τα διαφυγόντα κέρδη είναι πολλές χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα διεκδικήσουμε ως επιχείρηση».

Για μεγάλη αναστάτωση, αφού υπάρχει πρόβλημα ακόμα και σε θέματα προσωπικής υγιεινής πλέον, κάνει λόγο στο newpost.gr ο κάτοικος του νησιού κ. Γιώργος Μουνδρέας.

«Ρεύμα δεν έχουμε και ακόμα δεν έχουμε δει γεννήτριες. Τα μόνο που βλέπουμε είναι η υδροφόρα, που ήρθε και σταδιακά το νερό πηγαίνει κάτω στο λιμάνι, αλλά όχι στα ορεινά του νησιού. Οι επιχειρηματίες έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά γιατί αλλοιώθηκαν τα πράγματα στα μαγαζιά, δεν λειτουργούν τα ψυγεία,  και τα πετάνε τα προϊόντας του. Τα νερά είναι ζεστά, δεν μπορείς να δροσιστείς. Το μεγάλο πρόβλημα όπως καταλαβαίνετε είναι σε θέματα προσωπικής υγιεινής, τι άλλο να πω… Επίσης όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν μηχάνημα οξυγόνου έχουν θέμα. Ευτυχώς λειτουργεί το νοσοκομείο που έχει γεννήτρια. Υπάρχει αναστάτωση μεγάλη, αλλά όχι πανικός».

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν επαρκούν, όπως λεέι ο κ. Μουνδρέας. «Ο κόσμος ακυρώνει τις κρατήσεις του και φεύγει. Όμως δεν βρίσκουν εισιτήρια, γι’ αυτό θα πρέπει να βάλουν έξτρα δρομολόγια. Θέλει να φύγει ο κόσμος και δεν μπορεί».

Διευκρινίσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ

Ο Διαχειριστής του συστήματος αναφέρει ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία φόρτωσης των γεννητριών σε πλοίο το οποίο θα αποπλεύσει από το Γαλατά, και νωρίς το μεσημέρι (σε διάστημα περίπου δύο ωρών) το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει στο νησί.

Η σύνδεση των γεννητριών  με το δίκτυο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ωρών από την ώρα άφιξης του πλοίου, και σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία ηλεκτροδότησης θα ολοκληρωθεί το απόγευμα. ενώ καταφθάνουν και υδροφόρες με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς προβλήματα υπάρχουν και στην υδροδότηση.

Δήμαρχος Ύδρας: Μετά το μεσημέρι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

«Μετά το μεσημέρι, τόσο η υδροδότηση όσο και η ηλεκτροδότηση στο νησί της Υδρας θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως σύμφωνα με τους αρμόδιους, χάρη σε δύο προσωρινές λύσεις που έχουν δρομολογηθεί», όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

«Σιγά- σιγά αποκαθίσταται το πρόβλημα υδροδότησης, με τον προσωρινό τρόπο της υδροφόρας του πολεμικού ναυτικού και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ευαισθησία και την άμεση ανταπόκριση του» ανέφερε ο δήμαρχος Ύδρας και πρόσθεσε ότι «αναμένονται και δύο μεγάλες γεννήτριες που θα ηλεκτροδοτήσουν το νησί».

Ο κ. Κουκουδάκης ζήτησε την κατανόηση των επισκεπτών, αλλά και των επαγγελματιών του νησιού και όπως είπε «δικαιολογημένα έχουν παράπονα και παρά την κατανόηση που δείχνουμε προς τους ανθρώπους του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς τα συνεργεία βρίσκονται στην Ύδρα και μέχρι αργά το βράδυ έκαναν μετρήσεις, εγώ όταν τελειώσει αυτή κρίση, οφείλω με κάθε νόμιμο τρόπο να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του νησιού, διότι η Ύδρα έχει υποστεί ζημιά».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος βρισκόταν μάλιστα εκεί όταν έγινε η διακοπή ηλεκτροδότησης, δήλωσε πως «από τις 2 τα ξημερώματα βρίσκεται στην Ύδραυδροφόρα του πολεμικού ναυτικού και επίσης μεταφέρονται στο νησί γεννήτριες, για να τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν μέσα στο κατακαλόκαιρο να μένει το νησί χωρίς ρεύμα. Αν και η ‘Υδρα τροφοδοτείται από δύο εναλλακτικές πλευρές, δυστυχώς και οι δύο είναι εκτός».

«Άμεσα κινήθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εντοπίσει πού έχει γίνει η βλάβη, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο διότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι υποθαλάσσιο» τόνισε ο κ. Χατζηπέρος και υπογράμμισε ότι «προβλήματα υπήρξαν και στην υδροδότηση, διότι το νησί έχει αφαλάτωση, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν υπάρχει ρεύμα».

Τι λέει το υπ. Ναυτιλίας για τα δρομολόγια

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο διαδίκτυο για προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από και προς την Ύδρα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημερώνει ότι:

1. Όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια από και προς την Ύδρα διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, κανονικά. Σε καμία περίπτωση δεν διαταράχθηκαν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες. Εξυπηρετήθηκαν όλοι οι επιβάτες που ζήτησαν να μετακινηθούν. Το ίδιο ομαλά θα διεξαχθούν και τα δρομολόγια σήμερα, Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018.

2. Πρόβλημα παρατηρήθηκε μόνο στα ταξιδιωτικά πρακτορεία όπου, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, το προσωπικό ήταν αναγκασμένο να εκδώσει τα εισιτήρια με χειρόγραφο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε ούτε ένας επιβάτης που να επιδίωξε να μετακινηθεί και να μην το κατάφερε. 

3. Ο Δήμαρχος της Ύδρας δεν ζήτησε έκτακτη δρομολόγηση πλοίων. 

4. Το προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, βρίσκεται διαρκώς σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του λιμανιού και στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

5. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι σε διαρκή επικοινωνία,ακόμα και ως αυτή την ώρα, με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, με τον Δήμαρχο Ύδρας Γιώργο Κουκουδάκη και με τον Λιμενάρχη Ύδρας Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Μανδαλάκη Γεώργιο.

6. Με εντολή του κ.Κουρουμπλή προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αποστέλλεται στην Ύδρα, το Π.Α.Θ. 090 ”ΓΑΥΔΟΣ”, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Ύδρας, καθώς και την περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών
 


σχετικα αρθρα