Σε εξορθολογισμό των επικουρικών συντάξεων θα προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε να μην εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων και να είναι δυνατή η καταβολή των συντάξεων, τόνισε ο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84».

«Υπάρχουν επικουρικά ταμεία, τα οποία δίνουν πολύ υψηλές συντάξεις. Βεβαίως, εφόσον είχαν τη δυνατότητα, καλώς κάνουν. Αλλά, ήδη, τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε στάση πληρωμών, σε τρία επικουρικά ταμεία. Ήταν ταμεία που έδιναν, κατά μέσο όρο, συντάξεις της τάξεως των 850 και 1.500 ευρώ. Δεν μπορούν να συνεχιστούν σε αυτά τα επίπεδα, όταν η αναλογία έχει ανατραπεί - δηλαδή, όταν δύο εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε έναν συνταξιούχο - γι΄αυτό οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ώστε να εξασφαλίσουμε επικουρικές συντάξεις και για τις επόμενες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε πως υπήρξε πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και πρόσθεσε:

«Έχουμε στην αναμονή περίπου 38.000 συνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν να πάρουν το εφάπαξ. Γι' αυτό και υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 10%, για όσους δεν έχουν πάρει το εφάπαξ και έχουν υποβάλει αίτηση μετά το 2010, προκειμένου να καλυφθεί ένα μεγάλο έλλειμμα, που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο ταμείο».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν απώλειες στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ 3,3 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών από τις μειωμένες αποδοχές, αλλά εκτίμησε ότι "αυτός ο χειμώνας - που είναι ο δυσκολότερος - ίσως είναι ο τελευταίος, γιατί φαίνεται - σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις - ότι από τα μέσα του 2012 θα υπάρξει σταθεροποίηση, ώστε να περάσουμε σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, έστω μικρής, το πρώτο διάστημα».
TAGS