Πονοκεφάλους προκαλεί στην κυβέρνηση η αύξηση της ανεργίας. Την ώρα που τα στοιχεία του ΟΑΕΔ έκαναν λόγο για 700.000 ανέργους τον Ιούλιο, αποφασιζόταν η αποδέσμευση κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Παντελή Τζωρτζάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν αυτό των ανέργων.

Τα κονδύλια για την αντιμετώπισή της τα οποία εκκινούν από το ύψος των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ ενδέχεται να φθάσουν στο ύψος των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της αξιοποίησης "λιμναζόντων" κονδυλίων από άλλα υπουργεία.

Η κυβέρνηση, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης .

Με δεδομένο το γεγονός ότι το τέλος της τουριστικής περιόδου "φέρνει" στο ταμείο ανεργίας 100.000 επιπλέον εργαζόμενους η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης των ανέργων για το "νεκρό" από την άποψη της απασχόλησης στον τουρισμό- εξάμηνο έχοντας ως στόχο να μην μείνει αναξιοποίητο "ούτε ένα ευρώ" για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη σύσκεψη απασχόλησε και το ζήτημα της ύφεσης στην οικονομία, όπως και η μείωση των αποδοχών, που, πέραν όλων των άλλων, οδηγούν και σε λιγότερες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.