ΕΛΛΑΔΑ

AP: Ρωσική κυβερνοεπίθεση στο Φανάρι λόγω Ουκρανίας

Δημοσίευση 28 Αυγούστου 2018, 20:11 / Ανανεώθηκε 28 Αυγούστου 2018, 22:49
AP: Ρωσική κυβερνοεπίθεση στο Φανάρι λόγω Ουκρανίας
Facebook Twitter Whatsapp

Χάκερ προσπάθησαν να παραβιάσουν email στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Με την Ουκρανία να ζητά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να εγκρίνει την απόσχισή της από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, χάκερ που δρουν για λογαριασμό της Ρωσίας προσπαθούν να υποκλέψουν πληροφορίες από συνεργάτες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αποκαλύπτει το Associated Press.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι της επιχείρησης κυβερνοκατασκοπείας περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 Ρώσων πρακτόρων που αντιμετωπίζουν διώξεις στις ΗΠΑ για εκστρατεία παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές το 2016.

Πρόκειται για φερόμενα μέλη της διαβόητης ομάδας χάκερ Fancy Bear, η οποία κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για καμπάνια παραπληροφόρησης κατά της Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η Εκκλησία της Ουκρανίας επιθυμεί διακαώς να αποσχιστεί από τη Ρωσική Εκκλησία, μια δραστική κίνηση που απαιτεί την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Το Φανάρι αναμένεται να αποφασίσει σύντομα, πιθανώς εντός του μήνα, για το αν θα παραχωρήσει αυτονομία στην Εκκλησία της Ουκρανίας εκδίδοντας «Τόμο Αυτοκεφαλίας».

Αυτό θα επέφερε σχίσμα στην μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου, επισημαίνει το AP.

Η Ρωσία όπως ήταν αναμενόμενο αντιδρά, καθώς επιδιώκει να διατηρήσει την αρμοδιότητά του στο Κίεβο ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Το μεγάλο πρακτορείο ειδήσεων εξέτασε μια λίστα 4.700 διευθύνσεις email που βρέθηκαν στο στόχαστρο και δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Secureworks, η οποία ανήκει στην αμερικανική Dell.

Διαπίστωσε ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα email συνεργατών και μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο έμπιστος του πατριάρχη Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο ιεράρχης Εμμανουήλ Αδαμάκης και ο αρμόδιος για την Χάλκη Ελπιδοφόρος Λαμπριανίδης.

Το ρεπορτάζ δεν διευκρινίζει πάντως αν οι εισβολείς κατάφεραν να υποκλέψουν πληροφορίες.

Το θέμα της ουκρανικής εκκλησίας επείγει για τη Μόσχα, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε το Φανάρι τον Απρίλιο για να προωθήσει το αίτημα, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα για να αποτρέψει την απόσχιση.

Η Ρωσική Εκκλησία και το Κρεμλίνο δεν σχολίασαν την υπόθεση στο AP.