current views are: 12

30 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση06:06

Μάτι: Το θέμα του αμίαντου δεν αντιμετωπίστηκε άμεσα – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΜΑΤΙ

Δημοσίευση 06:06’

Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΜΑΤΙ

Πέρασε κρίσιμος χρόνος μετά τη φονική πυρκαγιά χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος του επικίνδυνου για την υγεία αμίαντου στο Μάτι καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι (Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ –  Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Μάτι Αττικής – ΣΕΚΜΑ) . Στην περιοχή, τονίζεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ. 

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ επισημαίνει ότι ενημερώθηκε από μια εκ των τριών εταιρειών που διαθέτουν πιστοποίηση συλλογής και διαχείρισης αμιάντου ότι ο διαγωνισμός του Υπ. Υποδομών για την αποξήλωση και περισυλλογή-απομάκρυνση αμιάντου από την περιοχή ολοκληρώθηκε 40 ημέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, και την ερχόμενη Παρασκευή 31/8 με Δευτέρα 3/9  υπογράφεται η σχετική σύμβαση, ενώ η εκτίμηση για το χρόνο ολοκλήρωσης εκτιμάται σε τρείς μήνες. 

«Από  το πρώτο δεκαήμερο μετά την καταστροφή, θέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς κκ Σταθάκη και Σπίρτζη τη σοβαρότητα του θέματος αυτού σημειώνει η ΣΕΚΜΑ. Πέρασε όμως κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση τους θέματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά: 1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από  οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από  αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα. 2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από  άγνοια» υπογραμμίζουν οι κάτοικοι. 

Χιλιάδες τετραγωνικά ΕΛΛΕΝΙΤ στην περιοχή

Όπως ενημερώνουν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν από τα κόκκινα (κατεδαφιστέα) σπίτια με συναίνεση του ιδιοκτήτη και θα προχωρήσουν στα κίτρινα και τα πράσινα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις αυτοψίες, υπάρχουν αρκετά κίτρινα σπίτια με μεγαλύτερη ποσότητα κατεστραμμένου αμιάντου από  τα κόκκινα. «Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αυτοψιών που έχουν κάνει οι εξειδικευμένες εταιρείες είναι απογοητευτικά και ιδιαιτέρως ανησυχητικά: 1. Στον ένα τομέα της περιοχής Μάτι (Από  οδό Φυσιολατρών) έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 5000μ2 «ΕΛΛΕΝΙΤ» σε κόκκινα, κίτρινα, αλλά και σε πράσινα σπίτια. Ειδικά στην περιοχή της Ζούγκλας (περιοχή που συνορεύει με Κόκκινο Λιμανάκι), υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Από  αυτά, τα 3000μ2 ήταν στο έδαφος θρυμματισμένα. 2. Τα συνεργεία αυτά διαπίστωσαν ότι σε σχέση με την εικόνα που παρουσίαζε η περιοχή την πρώτη εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, αρκετή ποσότητα έχει ήδη κοπεί, σκουπιστεί και απορριφθεί σε κάδους με μπάζα. Υπάρχει δηλαδή σημαντική ποσότητα που έχει συλλεχθεί και απορριφθεί από  άγνοια» τονίζεται.

«Πέρασε κρίσιμος χρόνος χωρίς ενημέρωση και αντιμετώπιση του θέματος» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι. Οι κινήσεις της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να έχουν αμβλύνει, ή και εξαλείψει το μείζον αυτό πρόβλημα σύμφωνα με τη ΣΕΚΜΑ θα ήταν:

 Α. Ενημέρωση κατοίκων για την επικινδυνότητα και την απαγόρευση εργασιών μαζί με την πρώτη αυτοψία κλιμακίου Υπ.Υποδομών στα κτίρια (κίτρινο χαρτί). 

Β. Ενημέρωση κατοίκων μέσω αφισών στην περιοχή, τοιχοκολλήσεων στα σπίτια, ανακοινώσεις στον τύπο και τα ΜΜΕ. Επιβολή σοβαρών προστίμων σε διαπίστωση παραβάσεων (κοπή ελλενίτ, μεταφορά, απόρριψη σε κάδους και σε ελεύθερους χώρους) 

«Ζητούμε, ακόμα και σήμερα, να γίνει από  το κράτος μαζική και ξεκάθαρη ενημέρωση στον οικισμό Μάτι και στην ευρύτερη πληγείσα περιοχή» υπογραμμίζει ο Εξωραϊστικός Σύλλογός ΜΑΤΙ. 


σχετικα αρθρα