ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στο Μάτι: Στους 98 οι νεκροί - Υπέκυψε εγκαυματίας

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 30 Αυγούστου 2018, 10:40 / Ανανεώθηκε 30 Αυγούστου 2018, 10:12
Πυρκαγιά στο Μάτι: Στους 98 οι νεκροί - Υπέκυψε εγκαυματίας
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την τραγωδία στο Μάτι, καθώς τα ξημερώματα κατέληξε στο νοσοκομείο ακόμα μία εγκαυματίας.

Πρόκειται για μια γυναίκα 83 ετών, η οποία είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα και νοσηλευόταν στο ΚΑΤ, ύστερα από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Σημειώνεται πως στις αρχές της εβδομάδας κατέληξε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν, ένας άνδρας εγκαυματίας.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να νοσηλευόνται σε καταστολή τρία ακόμα άτομα.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η δικογραφία για τη φωτιά στο Μάτι

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκε την Τρίτη από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων, στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια πυρκαγιάς αλλά και οι πιθανές ευθύνες για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, ολοκληρώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Την πόρτα του εισαγγελέα πέρασαν περίπου 40 μάρτυρες από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό, τους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια.

Γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρού από τις 21:33

Τις όποιες αμφιβολίες υπάρχουν σχετικά με το αν γνώριζαν τα κυβερνητικά στελέχη την ύπαρξη νεκρών την ώρα της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό διαλύουν οι χειρόγραφες σελίδες του «ημερολογίου» του ΕΚΕΠΥ.

Σε αυτές καταγράφεται με ακρίβεια η δραματική κλιμάκωση των γεγονότων το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου.

Πλέον, φαίνεται πως και επίσημα το ΕΚΕΠΥ γνώριζε για την ύπαρξη νεκρού από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι από τις 9 και 33 το βράδυ της 23ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» η πρώτη καταχώρηση για νεκρό στο δελτίο συμβάντων του ΕΚΕΠΥ έχει ως εξής: «Κλήση στον συντονιστή του ΕΚΑΒ, που πηγαίνουν να παραλάβουν νεκρό στον Νέο Βουτζά».

Στις 10.15 μ.μ. ο υπάλληλος βάρδιας σημειώνει: «Δεύτερος νεκρός στον Νέο Βουτζά, ενημέρωση από ΕΚΑΒ».

Μία ώρα αργότερα ο υπάλληλος καταχωρίζει το εξής: «Κλήση στο ΕΚΑΒ που αναφέρει ότι μεταφέρει δύο ξένους νεκρούς από Ραφήνα προς Ευαγγελισμό».

Στη 1.20 τα ξημερώματα της Τρίτης και ενώ έχουν προηγηθεί αρκετά συμβάντα, υπάρχει η εξής εγγραφή: «Κλήση από το ΚΕΕΛΠΝΟ που αναφέρουν ότι έχουν ακόμα 47 σάκους για τους νεκρούς. Το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι τους φτάνουν».

Το χρονολόγιο  της φρίκης ολοκληρώνεται στις 7.35 το πρωί της 24ης Ιουλίου. Η υποδιεύθυνση του ΚΑΤ ενημερώνει το ΕΚΕΠΥ ότι μητέρα ψάχνει τα δύο ανήλικα παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα Φύτρου. Μερικές ώρες αργότερα ο 11 Ανδρέας βρέθηκε νεκρός στην αγκαλιά του πατέρα του, ενώ η 13χρονη Εβίτα έπεσε από τον βράχο στο κενό προσπαθώντας να σωθεί από τις φλόγες.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω το ΕΚΕΠΥ είχε πλήρη γνώση των δεδομένων από την πρώτη στιγμή και συνεπώς ενημέρωση είχε τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η κυβέρνηση.