«Κάποιοι είτε είναι συνάδελφοί μας βουλευτές, είτε είναι δήμαρχοι ή οποιοιδήποτε τοπικοί παράγοντες νόμιζαν ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους μέσα από τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων. Οι πελατειακές προσλήψεις έληξαν όμως τον Οκτώβριο του 2009», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας απόψε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Πολλοί βουλευτές αξιοποίησαν την αποψινή συζήτηση προκειμένου να επαναφέρουν το θέμα της εμπλοκής των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα προγράμματα απασχόλησης 55.000 ανέργων σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ιδίως μετά την αποκάλυψη για την ανάμειξη βουλευτή και συνεργατών του στην ίδρυση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα συμμετείχε στη διαδικασία προσλήψεων.

Ο υπουργός Εργασίας όμως που ξεκαθάρισε ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, υπογράμμισε ότι οι ενδιάμεσοι φορείς δεν θα λάβουν αμοιβή αλλά μόνο τα χρήματα που θα ξοδέψουν για συγκεκριμένες δαπάνες και αφού προηγουμένως προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι οι προσλήψεις αυτές θα περάσουν από τριπλό έλεγχο. Πρώτα από τον ΟΑΕΔ που θα εξετάσει αν πληρούνται τα κριτήρια ως προς το χρόνο που κάποιος είναι άνεργος, την οικογενειακή του κατάσταση, την ηλικία του κλπ. Δεύτερον, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα ελέγξει τα εισοδήματα και τέλος από τη διαχειριστική ομάδα που θα διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και θα συνεργάζεται με το ΑΣΕΠ.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλα τα ονόματα εκείνων που απαρτίζουν τις διοικήσεις των φορέων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να διαχειριστούν αυτές τις διαδικασίες πρόσληψης των ανέργων, «ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό και να μην νιώσει ο άνεργος ότι κάποιοι πάνε να τον εκμεταλλευτούν».

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει όλα τα εργαλεία και να αξιοποιήσει όλους τους πόρους ως ανάχωμα για την ανεργία και αυτή, όπως είπε, είναι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που προωθείται. Ανέφερε επίσης ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες πρόγραμμα για την ανεργία που οι ωφελούμενοι μπορεί να φτάσουν τους 900.000 και μεγάλο μέρος του θα επιχειρεί τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Για το νομοσχέδιο η εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση ανέφερε ότι αναπτύσσεται μια νέα προσέγγιση κοινωνικών θεμάτων και οι διατάξεις κινούνται στη λογική της ευρωπαϊκής ατζέντας που θεωρεί τον τομέα αυτό προνομιακό πεδίο για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα είπε ότι απαιτείται συγκροτημένη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του δικτύου των επιμελητηρίων της χώρας.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικό το νομοσχέδιο και τον τίτλος του γιατί "η πραγματική κοινωνική οικονομία απαιτεί κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και προϋποθέτει ανατροπή της καπιταλιστικής οικονομίας".

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης εκτίμησε ότι γίνεται μια προσπάθεια για στατιστικό μαγείρεμα της ανεργίας και επισήμανε για τη συμμετοχή των μεταναστών στην κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα πως "αν οι μετανάστες δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα δεν θα πρέπει να τους βάλουμε στην κοινωνική οικονομία αλλά να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω με αξιοπρέπεια". "Το νομοσχέδιο συνολικά φαίνεται να ασπάζεται την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων αρχών στο κράτος πρόνοιας και τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους", ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης.