"Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, ανοίγει το δρόμο προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα και να προσφέρει αποτελεσματικότερα ο κόσμος της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης", δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, μετά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, που επεξεργάζεται τις προωθούμενες διατάξεις.
"Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, που μας δίνει τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε, αλλά και να συνδέσουμε όλο αυτό το δυναμικό, ώστε να είναι αποτελεσματικό", υπογράμμισε ο υφυπουργός και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε στην Επιτροπή θα ληφθεί υπόψη, για την κατά το δυνατό ορθότερη νομοτεχνική διατύπωση ορισμένων διατάξεων.

Ο κ. Κουτσούκος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα προσλήψεων ανέργων στο χώρο της κοινωφελούς εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι "οι προσλήψεις και η ομηρία των ανέργων μέσω προγραμμάτων τελείωσε στις 2 του Οκτώβρη του 2009" και ότι το υπουργείο "δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει αρπαχτές".

"Δεν θα μπορέσει κανένας πονηρός, είτε είναι βουλευτής, είτε είναι δήμαρχος, είτε περιφερειάρχης, ή όποιος παράγοντας, να εξυπηρετήσει την προσωπική του πελατεία", υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι το πρόγραμμα προσλήψεων των ανέργων στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, θα περάσει από εξαντλητικούς ελέγχους από τον ΟΑΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και την αρμόδια Εποπτική Αρχή σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ. Παράλληλα υπενθύμισε ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των διοικήσεων όλων των φορέων που διεκδικούν συμμετοχή στη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών.

Στη σημερινή συνεδρίαση είχε κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Βασίλειος Τακτικός, ο οποίος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την κοινωνική εργασία και κοινωνική επιχειρηματικότητα, αφήνει απ' έξω τους αυθεντικούς συντελεστές της κοινωνικής οικονομίας και τις πραγματικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

"Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε νόμος να αφήνει περιθώρια για αρπαχτές, ή στη βάση του να στήνονται βιομηχανίες με δύο ή τρία άτομα ή να στήνονται εταιρείες Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, από Δήμους, πολιτικά πρόσωπα, ή ισχυρά πρόσωπα μέσα από υπουργεία, με τρόπο που είναι αδύνατο να μπουν μέσα σε τέτοια προγράμματα οι αυθεντικές οργανώσεις", ανέφερε ο κ. Τακτικός, στηλιτεύοντας τα όποια φαινόμενα άσκησης πολιτικής επιρροής στον συγκεκριμένο τομέα.