Αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Χανίων προκαλεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τα πανεπιστήμια της χώρας.

"Η βάση του νομοσχεδίου κατά την άποψή μου πάσχει σοβαρότατα. Και αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ουσιαστικά βλέπουμε ότι επέρχεται η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, όπως επίσης επέρχεται και ο έλεγχος του πανεπιστημίου από στοιχεία εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας από άτομα εκτός της κοινότητας. Αυτό, εκτός από αντιδεοντολογικό και αντιακαδημαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Το μεσημέρι, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Σύμφωνα με το μέλος του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ζόγκα, με την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου θα γίνουν συνελεύσεις προκειμένου οι φοιτητές να καθορίσουν τη στάση τους.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει αυτό το νόμο, την ώρα που οι σχολές είναι κλειστές. Ως φοιτητικό κίνημα δηλώνουμε απερίφραστα ότι η απάντησή μας θα είναι δυναμική.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όλοι οι σύλλογοι, πανελλαδικά 400 σχολές, μπαίνουμε σε συνελεύσεις για να καθορίσουμε τη δράση μας που θα είναι καταλήψεις, διαδηλώσεις".

Από την πλευρά τους, καθηγητές του Πολυτεχνείου έκαναν λόγω για υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ελένη Παπαδοπούλου, "είμαστε ενάντια στις αλλαγές που επιχειρούνται. Χρειάζονται αλλαγές, αλλά όχι προς την κατεύθυνση αυτής της ισοπέδωσης", υποστήριξε.

Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο γενικό τμήμα του Ιδρύματος, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
TAGS