Εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο διευθέτησης του ΧΥΤΑ Ξάνθης


Υπό θετικό πρίσμα έρχεται στην επικαιρότητα ο ΧΥΤΑ Ξάνθης, πάνω από 20 μέρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου.
Εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο διευθέτησης , που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 7 εκατ. Ευρώ.
Ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε), Δημήτρης Δερματάς, επισήμανε ότι αυτό σημαίνει πρακτικά πως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και ότι δρομολογείται η επέκταση του ΧΥΤΑ.

Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες αναμένεται η έγκριση του σχεδίου διευθέτησης του ΧΥΤΑ Καβάλας.

Απομένει η εγκατάσταση των κινητών δομών προεπεξεργασίας, που διαχωρίζουν τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα υλικά και μειώνουν τα απορρίμματα που θάβονται στον ΧΥΤΑ.

Η αναβάθμιση των ΧΥΤΑ Ξάνθης, Καβάλας και Κομοτηνής εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η φωτιά σβήστηκε σε δύο μέρες, μετά από κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για τυχόν επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ, που διενήργησε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ξάνθης, καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο