Υπό θετικό πρίσμα έρχεται στην επικαιρότητα ο ΧΥΤΑ Ξάνθης, πάνω από 20 μέρες μετά τη φωτιά που ξέσπασε την 1η Αυγούστου.
Εγκρίθηκε το επενδυτικό σχέδιο διευθέτησης , που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 7 εκατ. Ευρώ.
Ο διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε), Δημήτρης Δερματάς, επισήμανε ότι αυτό σημαίνει πρακτικά πως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και ότι δρομολογείται η επέκταση του ΧΥΤΑ.

Μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες αναμένεται η έγκριση του σχεδίου διευθέτησης του ΧΥΤΑ Καβάλας.

Απομένει η εγκατάσταση των κινητών δομών προεπεξεργασίας, που διαχωρίζουν τα οργανικά και τα ανακυκλώσιμα υλικά και μειώνουν τα απορρίμματα που θάβονται στον ΧΥΤΑ.

Η αναβάθμιση των ΧΥΤΑ Ξάνθης, Καβάλας και Κομοτηνής εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η φωτιά σβήστηκε σε δύο μέρες, μετά από κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων για τυχόν επιπτώσεις από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ, που διενήργησε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ξάνθης, καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης.