current views are: 7

12 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:27

Πάνω από 60 πρόσωπα καλούνται απ’ τους εισαγγελείς ως ύποπτοι για τα δάνεια των κομμάτων

Ποια κόμματα αφορά η υπόθεση – Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ

Δημοσίευση 16:27’

Ποια κόμματα αφορά η υπόθεση – Σκληρή απάντηση από το ΚΚΕ

Να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων και δη κακουργηματικού χαρακτήρα σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ μέχρι το 2012, καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς 60 και πλέον πρόσωπα.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε διερευνηθεί και πάλι από τους εισαγγελείς αλλά είχε καταλήξει στο αρχείο αγνώστων δραστών το 2013, μετά από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αφού προηγουμένως στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και άλλων τραπεζών οι οποίες είχαν χορηγήσει τα δάνεια, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στους εισαγγελείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του law&order.gr, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου το 2017 μετά και το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλή που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων, παρήγγειλε στους οικονομικούς εισαγγελείς τη διενέργεια νέας έρευνας επισημαίνοντας πως αν χρειαστεί θα πρέπει να ανασύρουν από το αρχείο το παλαιό πόρισμα (του 2013) που είχε συνταχθεί για την υπόθεση.

Με βάση αυτή την παραγγελία η εισαγγελική έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων ξεκίνησε και πάλι για να φτάσει πλέον σε ένα κρίσιμο σημείο, αυτό της κλήτευσης υπόπτων. Συνολικά από την εισαγγελία καλούνται 60 άτομα, εκ των οποίων τα 13 είναι στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα 37 στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας και τα υπόλοιπα πρόσωπα εκπρόσωποι των κομμάτων, αρμόδια μέχρι και το 2012 για τα οικονομικά των κομμάτων.

Οι εισαγγελείς καλούν τα τραπεζικά στελέχη να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και τα πολιτικά στελέχη για ηθική αυτουργία σε αυτή.

ΚΚΕ: Επιχείρηση συκοφάντησης

Άμεσα απάντησε το ΚΚΕ στις πληροφορίες, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης και καταγγέλλοντας «επιχείρηση» συκοφάντησης.

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επιχείρηση συκοφάντησής του από γνωστά ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, που σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και που στόχο έχει να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους. Αυτή η επιχείρηση δεν πραγματοποιείται τυχαία τώρα, που αποκαλύπτεται στο λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιος συνεχιστής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γνήσιος υπερασπιστής του κεφαλαίου, σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», σημειώνει το ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Είναι γνωστό ότι το KKE δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και “επισφαλή” δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι τα κατά καιρούς δάνειά του, για να καλυφθούν ανάγκες του Κόμματος, έχουν γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όχι με ειδικούς και ευνοϊκούς όρους, αλλά σύμφωνα με τους όρους που δανείζονται όλοι οι Έλληνες. Μάλιστα, για τα δάνεια αυτά, το ΚΚΕ έχει δώσει επαρκέστατες εγγυήσεις με ακίνητά του. Η πληρωμή των δανείων αυτών γίνεται μέχρι και σήμερα κανονικότατα και δεν υπάρχει ληξιπρόθεσμη δόση, χάρη και στην αμέριστη στήριξη από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, τον εργαζόμενο λαό».

 


σχετικα αρθρα