ΕΛΛΑΔΑ

«Κίνδυνος κατολισθήσεων» σε ακόμα έξι παραλίες του Ιονίου

Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2018, 20:32 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2018, 23:32
«Κίνδυνος κατολισθήσεων» σε ακόμα έξι παραλίες του Ιονίου
Photo: Το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξέλιξη πρόγραμμα για τον αποκλεισμό των επικίνδυνων σημείων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου, όπου επτά τουρίστες τραυματίστηκαν από τη δραματική κατολίσθηση της Πέμπτης, είναι μία από τις επτά παραλίες του Ιουνίου που ήδη παρακολουθούνται προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Αυτό ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Το Μύρτος της Κεφαλονιάς, το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί της Λευκάδας είναι τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, είπε.

Στον Μύρτο είχε συμβεί μεγάλη κατολίσθηση το 2014, οπότε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αξιοποίησε πόρους του ΕΣΠΑ για να εντάξει τις επτά παραλίες σε πρόγραμμα παρακολούθησης και προστασίας, ανέφερε ο κ. Λέκκας.


Μεγάλη κατολίσθηση είχε συμβεί στο Μύρτος της Κεφαλονιάς το 2014 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, επισήμανε όμως ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποφευχθεί ο πλήρης αποκλεισμός των διάσημων αυτών παραλιών, ή η χρήση τσιμέντου που αλλοιώνει το τοπίο.

Η βέλτιστη λύση, εξήγησε, είναι η «ζωνοποίηση» των παραλιών, δηλαδή ο αποκλεισμός μικρών τμημάτων όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας πρότεινε επίσης τη χρήση προστατευτικού συρματοπλέγματος στα επίφοβα σημεία.


Περίπου 5.000 κυβικά μέτρα ασβεστόλιθου έπεσαν ξαφνικά στην παραλία του Ναυαγίου (AFP)

Ο καθηγητής βρίσκεται σήμερα στο Περού, δήλωσε όμως ότι την Δευτέρα θα συμμετάσχει σε αυτοψία στο Ναυάγιο, όπου περίπου 5.000 κυβικά μέτρα κατακερματισμένου ασβεστόλιθου αποκολλήθηκαν από τον απόκρυμνο βράχο πάνω από την παραλία.

Πέντε από τους επτά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Σοβαρότερη χαρακτηρίζεται η περίπτωση τουρίστριας από την Τσεχία που υπέστη κάταγμα σε σπόνδυλο.Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους. Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου με ελαφρά τραύματα έλαβαν εξιτήριο.

Οι έρευνες Πυροσβεστικής και Λιμενικού συνεχίζονταν το απόγευμα της Πέμπτης στα συντρίμμια, αν και δεν υπήρχαν ενδείξεις για εγκλωβισμένους.