Μία σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει τόσο στη ρύθμιση του βάρους όσο και σε βελτίωση των υπόλοιπων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστές τόσο για το ρόλο τους στην ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, όσο και για τη συμβολή τους στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα. Τις βρίσκουμε κυρίως σε τροφές όπως είναι τα σιτηρά, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια.. Μια ιδιαίτερη κατηγορία φυτικών ινών είναι και τα πρεβιοτικά που εκτός από την ομαλή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλουν στη διατήρηση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Η ινουλίνη ανήκει στην κατηγορία αυτή και τη συναντάμε στο σκόρδο, το κρεμμύδι, την πικραλίδα ή ακόμη και σε εμπλουτισμένους χυμούς με φυτικές ίνες.

Σε ό, τι αφορά στην οστεοπόρωση, η κατανάλωση λιγνανίων και κουμεστανίων, όπως αυτών που περιέχονται στη σόγια, έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν εκλεκτική δράση στους οιστρογονικούς υποδοχείς των οστών. Εκτός από την ανακούφιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, συντελούν και στην προστασία της οστικής πυκνότητας, διατηρώντας τη λειτουργία των οστεοβλαστών (τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των οστών).

Δύο άλλα συστατικά τα οποία συνδέονται ισχυρά με την προστασία της καρδιάς αλλά και τη διατήρηση υγιών οστών είναι το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες στο διαιτολόγιο των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, τα δαμάσκηνα, το καρότο, το σέλινο, το μπρόκολο ή ακόμη και σε εμπλουτισμένα σκευάσματα γαλακτοκομικών, ενώ το μαγνήσιο το συναντούμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στην πατάτα, στους ξηρούς καρπούς και σε ορισμένα ψάρια.

Όσον αφορά στο ζήτημα της απώλειας οστικής πυκνότητας, μία ιδιαίτερα σοβαρή διαταραχή που παρατηρείται αυτή την περίοδο, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου μέσω της διατροφής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα (κατά προτίμηση στη light εκδοχή τους), καθώς και σουσάμι, σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επιπλέον, κυκλοφορούν πλέον στην αγορά εμπλουτισμένα προϊόντα με ασβέστιο, όπως χυμοί φρούτων.

Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι μελέτες των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει την αξία των φυτοοιστρογόνων στην βελτίωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης αλλά και διαφόρων δεικτών κινδύνου για την υγεία, όπως είναι η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών.

Πηγές φυτοοιστρογόνων είναι τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο, η σόγια, το τόφου, το σουσάμι και το σκόρδο, ενώ συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως ως μία πιο φυσική μέθοδος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.


ΠΗΓΗ:  nutrimed.gr