current views are: 10

16 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:59

Αγριεύει ο «πόλεμος» μεταξύ οπαδών – Τι ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ

Σε «κόκκινο» συναγερμό υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας

Δημοσίευση 17:59’

Σε «κόκκινο» συναγερμό υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας

Σε «κόκκινο» συναγερμό λόγω των συνεχών κρουσμάτων οπαδικής βίας βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για νεκρό οπαδό. Μάλιστα όπως σημειώνουν, «φοβόμαστε πως ένα τέτοιο συμβάν δεν θα είναι αποτέλεσμα γενικευμένης σύγκρουσης ατόμων που υποστηρίζουν τις μεγάλες κυρίως ομάδες, αλλά στοχευμένη ενέργεια».

Η Ελληνική Αστυνομία επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να αυξήσει τα δίκτυα πληροφοριών της, θέλοντας να αποτρέψει επιθέσεις οπαδών. Η άμεση επέμβαση των αστυνομικών και η παρουσία ανδρών των ΜΑΤ και της ΔΙ.ΑΣ σε προκαθορισμένα σημεία που οι οπαδοί είχαν δώσει «ραντεβού» έχει αποτρέψει τουλάχιστον 70 οπαδικές συναντήσεις που η πραγματοποίησή τους, θα είχε άγνωστες προεκτάσεις και συνέπειες.  

Σε αποκλειστικές φωτογραφίες που εξασφάλισε το Newpost έχει καταγραφεί ένα ακόμη «μπλόκο» σε οπαδούς του Ολυμπιακού που κινούνταν ύποπτα το απόγευμα της Παρασκευής 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα που οπαδοί του ΠΑΟΚ θα μετέβαιναν στην Κρήτη με πλοίο για το παιχνίδι της ομάδας τους με τον ΟΦΗ.

Όσο και αν προσπαθούν από την Ελληνική Αστυνομία πάντως να προλάβουν οπαδικά ραντεβού θανάτου και καταδρομικές επιθέσεις δεν τα καταφέρνουν πάντα. Ενδεικτικές περιπτώσεις οι πρόσφατες επιθέσεις οπαδών του Παναθηναϊκού στον Κολωνό. Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, ομάδα 40 ατόμων που δεν έφεραν διακριτικά, επιτέθηκαν κατά θαμώνων στην καφετέρια Modesto στην οδό Τριπόλεως και τραυμάτισαν δυο άτομα, οπαδούς του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μοτοσυκλέτες και μετέβησαν στην καφετέρια Reunion στην πλατεία Πανταζοπούλου. Οι άγνωστοι ξεκίνησαν να προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές, να σπάνε τραπέζια, καρέκλες και τζαμαρίες και να απειλούν τον ιδιοκτήτη της καφετέριας που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές,  «είναι γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού».

Των συγκεκριμένων επιθέσεων, είχε προηγηθεί το μαχαίρωμα τεσσάρων  οπαδών του Παναθηναϊκού στην οδό Δυρραχίου.  Το βράδυ της Παρασκευής, 31 Αυγούστου, είκοσι άτομα, οπαδοί του Ολυμπιακού που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, βγήκαν… παγανιά στους δρόμους του Κολωνο. Στην οδό Δυρραχίου εντόπισαν επτά  άτομα τα οποία ρώτησαν τι ομάδα είναι, όταν απάντησαν πως είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, οι επιβαίνοντες στις μοτοσυκλέτες τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και λάμες, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν τρία άτομα σε χέρια και πόδια και ένα ακόμη άτομο σε πλευρά και κοιλιακή χώρα. Οι τραυματίες έδωσαν έκαναν πλήρη περιγραφή των ατόμων που τους επιτέθηκαν με τους αστυνομικούς του τμήματος αθλητικής βίας, να αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό από τους δρόμους περιμετρικά του σημείου της δολοφονικής επίθεσης.

Οι επιδρομές θανάτου, όπως χαρακτηρίζονται από στελέχη της ασφάλειας έχουν χαρακτηριστικά τυφλής βίας, καθώς θύματα των χούλιγκαν, είναι άτομα κάθε ηλικίας που ακολουθούν άλλη ομάδα εκτός από την δική τους.

Ενδεικτική περίπτωση του φανατισμού που πρεσβεύουν αυτά τα άτομα, αποτελεί η περίπτωση που καταγράφηκε στην Πετρούπολη το βράδυ της  31ης Αυγούστου, όταν μηχανοκίνητη ομάδα  20 οπαδών του Παναθηναϊκού που ακινητοποίησαν δυο παιδιά ηλικίας μόλις 10 και 12 ετών αντίστοιχα, τα οποία χαστούκισαν όταν στην ερώτησή τους για το ποια ομάδα υποστηρίζουν, δήλωσαν «τον Ολυμπιακό», τονίζοντας τους πως «στην Πετρούπολη υπάρχει μόνο ο Παναθηναϊκός». Οι γονείς των παιδιών, φοβούμενοι τυχόν στοχοποίησή τους, από τους χούλιγκαν, δεν προχώρησαν σε κατάθεση μηνύσεων, δείγμα τους φόβου που προκαλούν οι τραμπούκοι στην κοινωνία. Αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. επισημαίνουν πως «τα τελευταία περιστατικά δείχνουν πως δεν πρόκειται για κάποιες «ενέδρες» ή για «ραντεβού θανάτου» αλλά για επιδρομές οπαδών, οι οποίοι στην ουσία αναζητούν αντίπαλες ομάδες χούλιγκαν σε μία προσπάθεια να «ελέγξουν» περιοχές.
 


σχετικα αρθρα