ΕΛΛΑΔΑ

Στην Κροατία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2018, 18:09 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 18:10
Στην Κροατία ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Συζητήθηκε η υφιστάμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, κατόπιν πρόσκλησης από τον ομόλογο του, στρατηγό Mirko Šundov.

Κατά τη σημερινή τους συνάντηση τους οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Συζητήθηκε επίσης, η υφιστάμενη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο χωρών καθώς και η προοπτική ενίσχυσης της, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωατλαντικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής της Κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) στην πολυεθνική άσκηση "Ηνίοχος" αλλά και συνεκπαιδεύσεις σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Κατά τις συνομιλίες, ο κ. Αποστολάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ευμετάβλητο σύγχρονο περιβάλλον απειλών, απαιτεί την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές ΕΔ προωθούν και πραγματοποιούν ευρύ πλέγμα αμυντικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε πως κρίνεται επιβεβλημένη η συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών, κάνοντας ειδική αναφορά στη συμμετοχή της Κροατίας με 1 περιπολικό σκάφος στη δύναμη της Frontex. Επιπρόσθετα υπογράμμισε, πως η συμμετοχή προσωπικού των Κροατικών ΕΔ (134 στελέχη) σε εκπαιδεύσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) και η κοινή εμπλοκή των δύο χωρών στην υλοποίηση προγραμμάτων της προωθούμενης Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (Permanent Structured Cooperation-PESCO), ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία Ελλάδας και Κροατίας στον αμυντικό τομέα.

Ακολούθως, ο κ. Αποστολάκης έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή υπουργό 'Αμυνας της Κροατίας, Τόμισλαβ Ίβιτς (Tomislav Ivić), με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Κατά την παραμονή του στο Ζάγκρεμπ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβυ, Σταύρο Τσιέπα.