current views are: 7

23 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:11

Ιδιωτικές κλινικές: Στη «φάκα» του ΕΟΠΥΥ για «πλασματικά» κλειστά νοσήλια και εξετάσεις

Για «πλασματικά» κλειστά νοσήλια και εξετάσεις

Δημοσίευση 06:11’

Για «πλασματικά» κλειστά νοσήλια και εξετάσεις

Η ώρα το «big brother»  για τις ιδιωτικές κλινικές έφτασε. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΕΟΠΥΥ θα εφαρμόσει σε καθολικό επίπεδο τον έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, των κλειστών νοσηλίων και των εξετάσεων που διενεργούν σε ασφαλισμένους του  οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα υπέρογκων και πλασματικών   δαπανών που χρεώνουν  κλινικές σε βάρος του Οργανισμού για «μαϊμού « νοσηλείες και εργαστηριακές εξετάσεις.

Το πρόγραμμα του ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ των κλειστών νοσηλίων  ασθενών σε real time  και των δηλούμενων δαπανών τους εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε πέντε κλινικές από τον περασμένο Ιούνιο μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης των παραπάνω κλινικών με τον Οργανισμό.

Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που ανέκυψαν εντοπίστηκαν και επιλύθηκαν και αυτό που απομένει είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της on line  διασύνδεσης όλες οι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΠΥ ιδιωτικές κλινικές ανά την Επικράτεια.

Για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου των δαπανών  ιδιωτικών κλινικών για νοσηλείες και εξετάσεις ασφαλισμένων  του ΕΟΠΥΥ ο Οργανισμός προχωρεί σύντομα στην πρόσληψη 120 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών που δηλώνουν οι ιδιωτικές κλινικές για τα περιστατικά νοσηλείας ασφαλισμένων  του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών θα καλούνται  να δηλώνουν, σε πραγματικό χρόνο ,  σε τυποποιημένες φόρμες και με κωδικοποιημένες περιγραφές στην ιατρική ορολογία το κάθε εισαγόμενο στην κλινική τους περιστατικό ασθενούς.

Το κέντρο του ΕΠΟΠΥΥ, μέσω των γιατρών του, θα δίνει τηλεφωνικά την έγκριση εισαγωγής και θα ελέγχει και το εξιτήριο  του ασθενούς μετά από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία.

Για τα μόνα περιστατικά που δεν θα απαιτείται έγκριση εισαγωγής θα είναι τα επείγοντα, ωστόσο όμως και για αυτά θα δηλώνονται ο χρόνος εισαγωγής, και εξόδου αλλά και ο λόγος νοσηλείας και εξετάσεων των ασθενών, ώστε να γίνεται και ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος για κάθε δηλούμενη δαπάνη.

Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι ανάλογο πρόγραμμα «big brother» να εφαρμοστεί από το 2019 και για τον έλεγχο των  δαπανών  που δηλώνουν για εξόφληση στον Οργανισμό τα διαγνωστικά κέντρα για εργαστηριακές εξετάσεις ασφαλισμένων του.


σχετικα αρθρα