current views are: 8

25 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση17:42

Έρευνα της ΕΕ για φερόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο το θέμα που προκάλεσε την κόντρα Καμμένου – Φιλελεύθερου

Δημοσίευση 17:42’

Στο μικροσκόπιο το θέμα που προκάλεσε την κόντρα Καμμένου – Φιλελεύθερου

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξαγάγει έρευνα για φερόμενες παρατυπίες στη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, γνωστοποίησε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Την είδηση μετέδωσε το Politico, το οποίο αναφέρεται και στη σύλληψη δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος που κατήγγειλε κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων για τους πρόσφυγες.

Πάντως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι θα βοηθήσει στην έρευνα της OLAF παρέχοντας απαντήσεις που «θα καλύψουν τα όποια ερωτήματα».

Ο εκπρόσωπος της OLAF διευκρίνισε ότι η έρευνα για «φερόμενες παρατυπίες που αφορούν τη διάθεση ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων τροφίμων για πρόσφυγες στην Ελλάδα» διενεργείται έπειτα από πληροφορίες που διαβίβασε το 2017 η γενική γραμματεία Μετανάστευσης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κομισιόν.

Τόνισε ωστόσο ότι η διεξαγωγή έρευνας δεν σημαίνει αυτόματα ενοχή οποιουδήποτε προσώπου ή φορέα.

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Φιλελεύθερου, μέρος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κατέληξε στα χέρια επιχειρηματιών που συνδέονται με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για υπηρεσίες όπως η σίτιση των προσφύγων. Το ρεπορτάζ κατήγγειλε ακόμα ότι ορισμένες επιχειρήσεις ανέλαβαν την παροχή τέτοιων υπηρεσιών χωρίς διαγωνισμό και επέβαλαν υπερβολικές χρεώσεις.

Το Politico θυμίζει ακόμα ότι η οργάνωση SolidarityNow είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ερευνήσει ενδεχόμενη κακοδιαχείριση κονδυλίων, επικαλούμενη την απαράδεκτη κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών στην Ελλάδα.

Τι απαντά ο υπουργός Άμυνας

Απαντώντας στις καταγγελίες Φιλελεύθερου, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε την Δευτέρα πως η διαχείριση από το ΥΠΕΘΑ των κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού γίνεται με πλήρη διαφάνεια και κάτω από αυστηρούς δημοσιονομικούς και κοινοτικούς ελέγχους.

Για την έρευνα της OLAF είπε: «Θυμίζω απλά ότι μη στοιχειοθετημένες αναφορές, όπως του κ. Βαρβιτσιώτη και του κ. Αυγενάκη στο παρελθόν (2017), έχουν οδηγήσει σε ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης/Διαφθοράς (OLAF), για το οποίο όμως δεν μπορώ να πω περισσότερα από τη στιγμή που ένας τέτοιος έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι η προετοιμασία και οι απαντήσεις των Φορέων του ΥΠΕΘΑ έχουν καλύψει και θα καλύψουν στο μέλλον τα όποια ερωτήματα αφορούν στο Υπουργείο μας και στη σχετική διαχείριση κονδυλίων».

 Ο κ. Καμμένος ανέφερε πως από τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαχειριστεί περίπου 100 εκατομμύρια. «Τα 90 εκατομμύρια που αναλώθηκαν από τα 100 εκατομμύρια έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμού και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι’ αυτό καλώ τον οποιοδήποτε να περάσει από όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσει ως μη ιδιαιτέρους αυστηρούς» σημείωσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καμμένος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί φωτογραφικών διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας πως δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις και πως τα Γενικά Επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους ιστότοπούς τους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμών. Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο ουδέποτε επιδίωξε να αναλάβει τους σχετικούς διαγωνισμούς και προσπαθεί να απεμπλακεί από αυτούς.

►Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Καμμένου

σχετικα αρθρα