ΕΛΛΑΔΑ

Θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν δέντρα, στέγαστρα και τέντες στην Αθήνα

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2018, 18:17 / Ανανεώθηκε 1 Οκτωβρίου 2018, 16:33
Facebook Twitter Whatsapp

Οι ισχυροί άνεμοι θα διατηρηθούν και την Πέμπτη

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα τα προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους που έφερε το μετεωρολογικό σύστημα «Ξενοφώντας» στην πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου.

Τελευταία εξέλιξη ήταν το ξήλωμα τέντας στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στον Νέο Κόσμο στην Αθήνα, στην οδό Ηλία Ηλιού 71.

Ο δρόμος χρειάστηκε να αποκλειστεί μέχρι τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ομάδας Ζ απομακρύνουν με κλιμακοφόρο όχημα την τέντα που κρεμόταν στην πρόσοψη του κτιρίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο άνεμος είχε αποκολλήσει μεταλλικό στέγαστρο στο 2ο δημοτικό σχολείο του Καματερού. Το στέγαστρο έπεσε στο γήπεδο του σχολείου την ώρα που οι μαθητές στις αίθουσες, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Την Τρίτη η Πυροσβεστική στην Αττική δέχτηκε 32 κλήσεις για απομάκρυνση πεσμένων δέντρων.

Μάλιστα η λεωφόρος Αλεξάνδρας χρειάστηκε να κλείσει το απόγευμα μέχρι να απομακρυνθεί δέντρο που ξεριζώθηκε στη διαχωριστική νησίδα και έπεσε στο ρεύμα καθόδου.

Οι ισχυροί άνεμοι προβλέπεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη, οπότε θα σημειωθούν και βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Κλειστά τα σχολεία στις Κυκλάδες

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν τα 10 μποφόρ, κλειστά παρέμειναν την Τετάρτη τα σχολεία σε Τήνο, Άνδρο και Μύκονο.

Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο - Κλειστά πορθμεία

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα- Παλούκια Σαλαμίνας και στον Αργοσαρωνικό.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός, Βόλος-Σποράδες και Καβάλα-Πρίνος.

Οι συστάσεις Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους αναφέρει:

-Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)