current views are: 13

27 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση07:58

Σοβαρά προβλήματα από την επέλαση του «Ξενοφώντα» – Δεμένα πλοία, διακοπές ρεύματος, πτώσεις δέντρων

Έρχεται ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με άγριες διαθέσεις

Δημοσίευση 07:58’

Έρχεται ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με άγριες διαθέσεις

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει σε πολλές περιοχές της χώρας η κακοκαιρία με το όνομα «Ξενοφών», η οποία είναι σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνεχίζονται, με τα πλοία να συνεχίζουν να είναι δεμένα στα λιμάνια, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές.
Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 350 κλήσεις για πτώσεις δένδρων ή απομακρύνσεις διαφόρων αντικειμένων, λόγω των δυνατών ανέμων στο Λεκανοπέδιο.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια 

Δεμένα στα περισσότερα λιμάνια της χώρας παραμένουν τα πλοία, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο ενώ δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό.

Στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας τα δρομολόγια γίνονται κατά την κρίση των πλοιάρχων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Γλύφα Φθιώτιδας – Αγιόκαμπος, Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα- Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος, Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, Κέρκυρα-Λευκίμμη. Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή Λιμένας Θάσου.

Πάντως καλό είναι οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα η αύριο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές οι τροποποιήσεις. δρομολογίων.

Χθες, στο λιμάνι της Αίγινας, με τη βοήθεια ρυμουλκού, οδηγήθηκε ιστιοφόρο σκάφος με δύο αλλοδαπούς επιβαίνοντες που έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης και κοπής του ιστίου του στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας. Στο σημείο όπου έπνεαν άνεμοι έντασης 7 μποφόρ έσπευσε ρυμουλκό, φορτηγό πλοίο και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Εν τω μεταξύ, εντυπωσιακό είναι το βίντεο που δείχνει τη «μάχη» πλοίου στο λιμάνι της Ραφήνας να προσπαθεί να μείνει δεμένο στον προβλήτα.

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Ειδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Αναλυτικότερα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί.

Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων, γι’ αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Επίσης, ο δήμαρχος Τήνου έχοντας υπόψη τις αρμόδιες διατάξεις αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Τέλος, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Πέμπτη, ο παιδικός σταθμός, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, το γυμνάσιο και το λύκειο στο Πόρτο Ράφτη.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία σε Κέα, Κύθνο και Κάρυστο.

Ξεριζώθηκαν δέντρα

Οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα, κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρα στην παραλία της Βαλοπούλας στη Χαλκίδα. Στο κέντρο της πόλης, ο δυνατός αέρας σήκωσε κυριολεκτικά πινακίδες, ομπρέλες, τραπέζια και καρέκλες.

Στο κέντρο της Πάτρας, ο δυνατός αέρας ξερίζωσε δέντρα και τα πέταξε πάνω στα καλώδια με τον φωτισμό και σε καρέκλες καταστήματος. Ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν κάθονταν πελάτες στο μαγαζί και έτσι δεν υπήρξε τραυματισμός.

Έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά, ένα δέντρο έπεσε στον δρόμο έξω από αυτόν, ενώ το πρωί της Τετάρτης αποκολλήθηκε στέγη στο 2ο δημοτικό σχολείο Καματερού, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Το βράδυ της Τετάρτης έπεσαν στην παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος της Φαντασίας, στο ρεύμα προς Γλυφάδα, ένα πεύκο και μια κολώνα φωτισμού, από τη διαχωριστική νησίδα.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής οι πυροσβέστες κλήθηκαν σε περισσότερες από 350 περιπτώσεις για κοπές δέντρων ή απομακρύνσεις αντικειμένων.

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια

Το βαρομετρικό χαμηλό «Ξενοφών», όπως ονομάστηκε από τους μετεωρολόγους έφερε και τα πρώτα χιόνια στην Ελλάδα.

Ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά, οπως και το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου. 

Πέρα από τον Όλυμπο και το Βελούχι στην Στερεά Ελλάδα όπου το χιόνι το έστρωσε, στο Παρνασσό σήμερα το πρωί έχει χιονοθύελλα.

Οπως φαίνεται και στο βίντεο οι ισχυροί άνεμοι και το πυκνό χιόνι δημιούργησαν ένα άκρως χειμερινό τοπίο που πολλοί αντικρίζουν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και όχι τον Σεπτέμβριο.

«Τσουνάμι» στη λίμνη Ιωαννίνων

Στους ισχυρούς ανέμους παραδόθηκε και η λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα. Τα κύματα έφτασαν τόσο ψηλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που έβγαιναν στον δρόμο, ενώ τα δέντρα κόντεψαν να ξεριζωθούν. 

Οι άνεμοι έσκισαν τα πανιά ιστιοφόρου στην Πάτρα

Θυελλώδεις άνεμοι πνέουν και στην Πάτρα, όπου υπάρχουν αναφορές για πτώσεις δέντρων και κλαδιών στην ευρύτερη περιοχή, με την Πυροσβεστική ήδη να έχει παρέμβει σε δύο περιπτώσεις.

Παράλληλα, στον Πατραϊκό Κόλπο ένα ιστιοφόρο έπλεε με σκισμένα πανιά, προσπαθώντας να πιάσει λιμάνι.

Κύματα-«μαμούθ» σαρώνουν τις ακτές της Πάρου

Σε Παροικία, Νάουσα και σε άλλους παράκτιους οικισμούς της Πάρου, η κακοκαιρία μαίνεται και ολόκληρο το νησί μοιάζει να είναι παραδομένο στο έλεος των λυσσωδών ανέμων που κατά πολλούς είναι οι σφοδρότεροι των τελευταίων χρόνων, αφού ελάχιστοι θυμούνται κάτι ανάλογο τα τελευταία δέκα χρόνια στο νησί. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, τα μανιασμένα κύματα βγαίνουν στη στεριά.

Βυθίσεις σκαφών λόγω της κακοκαιρίας

Βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την ελληνική επικράτεια, με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λιμενικό εντός του λιμένα Καλύμνου, βυθίστηκε το ταχύπλοο σκάφος «Πήγασος», εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα σκάφη «Ζωή» και «Βάσω» και εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας το σκάφος «Μάριος».

Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν επιβαίνοντες και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.

Συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται πως έχουν αναρτηθεί σχετικές ανακοινώσεις- δελτία τύπου στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) για την αυτοπροστασία των πολιτών και σε ότι αφορά τους θυελλώδεις ανέμους, συστήνεται στους πολίτες να ασφαλίζουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει, να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας τους, να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές καθώς και τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).


σχετικα αρθρα