current views are: 10

27 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση15:59

Να παραπεμφθεί ξανά σε δίκη ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο εισαγγελέας

Πρόταση προς το συμβούλιο Εφετών

Δημοσίευση 15:59’

Πρόταση προς το συμβούλιο Εφετών

Να καθίσει ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις καταγγελίες που είχαν γίνει σε βάρος του περί διόγκωσης του ελλείμματος της Ελλάδας το 2009 με αποτέλεσμα η χώρα να μπει σε καθεστώς δανεισμού ζητεί για τον άλλοτε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο εισαγγελέας Εφετών Σπ. Κωσταρέλος.

Ειδικότερα, με πρότασή του προς το συμβούλιο Εφετών, ο κ. Κωσταρέλος ζητεί να παραπεμφθεί εκ νέου σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κ. Γεωργίου και να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της ψευδούς βεβαιώσεως.

Ο εισαγγελέας αποδέχεται με την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο τις καταγγελίες που είχαν κάνει σε βάρος του κ. Γεωργίου τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά και Νικόλας Λογοθέτης.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο συνήγορος του κ. Γεωργίου, Κων. Παπαδιαμάντης, σημειώνει πως ο εισαγγελέας ζητεί παραπομπή σε δίκη για τον εντολέα του, χωρίς όμως να προχωρά σε εξέταση ως μαρτύρων Ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς η μεθοδολογία προσμέτρησης του ελλείμματος του 2009 γίνεται σε τήρηση ευρωπαϊκών όρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Law&order.gr, από την πλευρά Γεωργίου επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το ύψος του ελλείμματος του 2009 και σύμφωνα με τον συγκεκριμένο υπολογισμό του υπέγραψε τρεις δανειακές συμβάσεις.

Μάλιστα, η Eurostat έχει βεβαιώσει εγγράφως ότι έχει εγκρίνει τον υπολογισμός του ελλείμματος για το 2009 και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της πως οι ενέργειες του κ. Γεωργίου έγιναν σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι ισχύουν απαρέγκλιτα στους υπολογισμούς της ΕΛ.ΣΤΑΤ έως και σήμερα. Μάλιστα, η σχετική έγγραφη βεβαίωση της Eurostat έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση έχουν εκδοθεί στο παρελθόν δυο απαλλακτικά βουλεύματα από το συμβούλιο Εφετών και έχουν γίνει δυο αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο.

Πλέον, τον τελικό λόγο έχει το συμβούλιο Εφετών το οποίο θα αποφασίσει για παραπομπή ή όχι του κ. Γεωργίου.


σχετικα αρθρα