ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένει ο Βαρθολομαίος στην αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2018, 20:12 / Ανανεώθηκε 27 Σεπτεμβρίου 2018, 21:58
Επιμένει ο Βαρθολομαίος στην αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας
Facebook Twitter Whatsapp

«Σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην απόφασή του να παραχωρηθεί αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, επέμεινε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο.

Όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας».

«Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο κράτος η Ουκρανία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν των, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «τώρα υφίστανται προφανώς μία μεγάλη πίεσιν από την Μόσχα και μερικοί κάνουν πίσω αλλά scripta manent. Οι υπογραφές τους υπάρχουν. Και είμαι βέβαιος ότι όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στην νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που ενημέρωσε τους προσκυνητές από την Επαρχία του γιατί, όπως σημείωσε, πολλές φορές οι πιστοί ακούν και διαβάζουν διάφορες πληροφορίες.

«Διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών, αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν», απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.