current views are: 12

3 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:55

Έρευνα της OLAF για κονδύλια 52 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Άμυνας

Για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.

Δημοσίευση 09:55’

Για τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Απάτης (OLAF) ερευνά ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 52 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2016, για την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται στη χώρα. 

Όπως γράφει το neweurope.eu, και επικαλούμενο πηγή της Κομισιόν, η περίπτωση του υπουργείου Άμυνας ήταν το μόνο γνωστό παράδειγμα πιθανής παρατυπίας που στάλθηκε προς διερεύνηση στον OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση της DG HOME, που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου εντοπίστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με παρατυπίες και παραδόθηκαν στην OLAF για περαιτέρω διερεύνηση. Ωστόσο όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, το επίμαχο κονδύλι ύψους 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ελέγχων που κάνει η DG HOME διότι η Κομισιόν ακολουθεί διαφορετική διαδικασία για τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας. 

Για να επιχορηγήσει η Κομισιόν τα απαιτούμενα κονδύλια, χρειάζεται να επιβεβαιωθεί ότι το εκάστοτε έργο εκτελείται σύμφωνα με τον προβλεπόμενο σχεδιασμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε το συγκεκριμένο έργο δύο φορές – μία στα τέλη του 2016 και μία στα μέσα του 2017 – για να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης (κέτερινγκ) με τις οποίες είχαν συναφθεί συμβάσεις, παρείχαν τροφή στους αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς και τα hot spots. 

“Η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να προστατευθεί η μυστικότητα των εν εξελίξει και πιθανών νέων ερευνών και ενδεχόμενων επακόλουθων νομικών διαδικασιών” δήλωσε η Υπηρεσία στο Neweurope.eu, συμπληρώνοντας ότι “το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει την υπόθεση δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται, έχει  διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας”.


σχετικα αρθρα