current views are: 11

4 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση06:23

Κίνδυνος «Grexit» για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Τι καταγγέλλει στο Newpost ο πρώην πρόεδρος

«Είναι ένα κλειστό κλαμπ που δεν θέλει να δεχθεί νέα μέλη – Στις εκλογές ψήφισαν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι το 2012»

Δημοσίευση 06:23’

«Είναι ένα κλειστό κλαμπ που δεν θέλει να δεχθεί νέα μέλη – Στις εκλογές ψήφισαν όσοι ήταν εγγεγραμμένοι το 2012»

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αποβολής του από τη Διεθνή Ομοσπονδία είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, μετά από διεθνείς απαιτήσεις που δεν υλοποιήθηκαν σε διοικητικό επίπεδο. Την κατάσταση που επικρατεί στον μη κυβερνητικό οργανισμό περιγράφει με μελανά χρώματα στο newpost.gr ο πρώην πρόεδρός του, Αντώνης Αυγερινός, που μιλάει για ένα «κλειστό κλαμπ».

Αιτία για την οριστική αποβολή του ΕΕΣ είναι το γεγονός ότι δεν είναι έτοιμο το νέο καταστατικό του ΕΕΣ, δεν έχει ενταχθεί ικανός αριθμός νέων μελών στην οργάνωση και δεν είναι σε θέση ο ΕΕΣ να πραγματοποιήσει μέσα στον τρέχοντα Οκτώβριο νέα Γενική Συνέλευση και εκλογές.

 «Επί της ουσίας είναι ένα κλειστό κλαμπ που δεν θέλει να δεχθεί νέα μέλη, για να ελέγχουν τον ΕΕΣ. Τόσα χρόνια τον διοικούν οι ίδιοι άνθρωποι που ανακυκλώνονται» υπογράμμισε στο newpost.gr, o πρώην πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός του ΕΕΣ και σημείωσε: «Η περιουσία του ΕΕΣ ήταν τεράστια και ποια ήταν η τύχη της και ποια θα είναι η τύχη της πρέπει να τα εξετάσει όλα η δικαιοσύνη, η οποία έχει επιληφθεί αλλά καθυστερεί».

Όπως εξηγεί ο κ. Αυγερινός η Διεθνής Ομοσπονδία είχε απαιτήσει τρία πράγματα: «Να γίνει συγκεκριμένο Καταστατικό, πλήρες δημοκρατικό υπό την απόλυτη έγκριση Διεθνούς Ομοσπονδίας και κατά τη σύνταξη από την εδώ διοίκηση θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής επαφή ενημέρωση με την Ειδική Επιτροπή Καταστατικού στην Διεθνή Ομοσπονδία, να είναι όχι μόνο προσαρμοσμένο την ελληνική νομοθεσία, αλλά σύμφωνο με τις αρχές της, όπως και των άλλων 190 χωρών. Κάτι που δεν έγινε. Δεν ήταν αντιπροσωπευτικό όπως το ήθελε η ΔΟ, ανοικτό στην εγγραφή οποιουδήποτε ήθελε να γίνει μέλος. Αφού συντασσόταν το καταστατικό έπρεπε να έχει την έγκριση της γενικής συνέλευσης, και με το νέο καταστατικό εντός του Οκτωβρίου έπρεπε να γίνουν εκλογές. Εν ολίγοις υπήρχε οδικός χάρτης που δεν ακολουθήθηκε».

Το θέμα της εγγραφής νέων μελών ήταν καίριο. «Ζήτησε η Διεθνής Ομοσπονδία να γίνει καμπάνια υπέρ της εγγραφής νέων μελών, και αυτό δεν έγινε».

Εκλογές έγιναν τον Ιούνιο, ωστόσο όπως υποστηρίζει ο κ. Αυγερινός: «Στις εκλογές που έγιναν, ψήφισαν τα μέλη που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι μέχρι το 2012. Εξακολουθεί να υπάρχει το παλαιό κατεστημένο, περίπου 330 άτομα, που επί 25 έτη διοικούσαν τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και εξακολουθούν να θέλουν να τον διοικούν. Ψήφισε το παλαιό κλαμπ των 330 ατόμων και που ήταν τόσα χρόνια. Δεν ήταν εκλογές αντιπροσωπευτικές».

Επίσης καταγγέλλει ότι «κάποιοι θέλουν να έχουν κτήμα τους τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, έτσι ούτε αντιπροσωπεύει την παράδοση, ούτε τους χιλιάδες που έδωσαν τη ζωή τους κι έκαναν μεγάλο τον Ερυθρό Σταυρό».

Ο κ. Αυγερινός ήταν πρόεδρος επί τρία χρόνια, όπως ισχυρίζεται: «Ήμασταν προσωρινή διοίκηση διορισμένη, προσπαθήσαμε να επανορθώσουμε αυτή την κατάσταση, δεν μας το επέτρεψαν. Είχε γίνει τον καταστατικό, πέρασε από τη γενική συνέλευση είχε εγκριθεί, καταγράφηκε, αλλά μας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και σταμάτησε η διαδικασία».

Αδ. Γεωργιάδης: Ντροπιαστική εξέλιξη επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή, με σχετικό tweet στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει το βράδυ της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου τα εξής:

«Εάν αυτή η είδηση (σ.σ.: εννοεί την αποβολή του ΕΕΣ) είναι αληθής, τότε επί Κυβερνήσεως Συριζανέλ και με προφανή ευθύνη των υπευθύνων Υπουργών, μία ντροπιαστική απόφαση για την Χώρα μας σε Διεθνές Επίπεδο θα έχει ληφθεί. Αυτόν τον κίνδυνο απέτρεψα με αγώνα το 2013 για να τα καταστρέψουν όλα».


σχετικα αρθρα