current views are: 9

5 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση04:21

Κρίση στις σχέσεις Φαναριού – Ελλαδικής Εκκλησίας

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Δημοσίευση 04:21’

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Με αιφνιδιαστική της απόφαση η Αρχιεπισκοπή Αθηνών ματαίωσε τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Μια κίνηση που επιβεβαιώνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδας και Φαναρίου.

«Αναβάλλεται η συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -προγραμματισμένη για αύριο το πρωί στις 8:00- λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία μάλιστα καλείται αύριο να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης», ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρη Κονιδάρη.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρθολομαίος, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα με τελευταίο σταθμό την Αθήνα μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, επρόκειτο να συναντηθεί με τον κ. Ιερώνυμο σήμερα.

Το τετ α τετ των δυο ιεραρχών της Ορθόδοξης εκκλησίας ήταν προγραμματισμένο για τις 8 το πρωί, καθώς στις 9 ο Ιερώνυμος θα προεδρεύσει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που θα εκλέξει το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης.

Αυτή η ματαίωση καταδεικνύει το ψυχρό κλίμα μεταξύ των δυο πλευρών.

Οι σχέσεις των Ιερώνυμου και Βαρθολομαίου δεν είναι και οι καλύτερες, καθώς εδώ κι ένα χρόνο έχει ξεσπάσει «ιερός πόλεμος» μεταξύ τους με μήλο της έριδος τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά.

Ο ιερός ναός κτίστηκε εντός του Κτήματος ύστερα από επιθυμία του Ναξιώτη γιατρού Δημήτρη Προμπονά, όπως αναφερόταν στη διαθήκη του. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ναό. Ωστόσο, στα τέλη Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών κατέθεσε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Διαβάστε επίσης:
►Ακυρώνεται η συνάντηση Ιερώνυμου – Βαρθολομαίου

 

 


σχετικα αρθρα