ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες αντιμέτωποι με το διαδίκτυο και τα ρομπότ: Έρευνα Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2018, 10:14 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2018, 10:24
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με το διαδίκτυο και τα ρομπότ: Έρευνα Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής
Facebook Twitter Whatsapp

Ένας στους δύο φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον!

Θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη έχουν 7 στους δέκα ερωτηθέντες σε έρευνα της aboutpeople που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη συμμετοχή 704 χρηστών του ίντερνετ, ηλικίας 17-55 ετών. Ωστόσο, ένας στους δύο φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προσθέσει 12,8 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, ήτοι μία αύξηση 14% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Επισημάνει, μάλιστα, ότι στην Ελλάδα η μόνη συγκροτημένη προσέγγιση έχει γίνει μέσα από τον αναπτυξιακό σχέδιο που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και που αναδεικνύει τη σημασία της ψηφιακής οικονομίας, των δυνατοτήτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

- Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η ταχύτατη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία (77%),  στην ποιότητα ζωής (75,1%) και στην κοινωνία (72,1%).

- Όσον αφορά στις δεξιότητες των ερωτώμενων σχετικά με τη χρήση του ίντερνετ, παρατηρούμε ότι το 26,1% θεωρεί ότι διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, ώστε να ανταποκριθεί απόλυτα στις ανάγκες της εργασίας του, το 45,6% αρκετά, ενώ το 26,4% απαντά όχι πολύ και καθόλου.

- Παράλληλα το 36,1% αισθάνεται απόλυτα άνετα στο να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες, το 38,2% αρκετά, ενώ το 25,4% όχι πολύ και καθόλου.

- Τέλος σε σχέση με τις αγορές μέσω ίντερνετ, το 42,4% απαντά απόλυτα, το 33,8% αρκετά και το 22,7% όχι πολύ και καθόλου.

- Οι μισοί ερωτώμενοι έχουν ακούσει/διαβάσει κάτι για την τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 6 μήνες. Υψηλότερα ποσοστά συναντούμε στους άνδρες, στις ηλικίες 17-34 και στους κατοίκους της Αττικής.

- 7 στους 10 (69,6%) απάντησαν ότι έχουν θετική άποψη για τα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.

- Όσον αφορά στο μέλλον, το 67,6% εκτιμά ότι κάποιες από τις δουλειές που κάνουν σήμερα οι άνθρωποι θα γίνονται από ρομπότ, το 52,4% πιστεύει ότι οι νέες τεχνολογίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές για τους ανθρώπους, το 77,3% απαντά ότι τα ρομπότ είναι απαραίτητα γιατί θα κάνουν εργασίες που είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων στο µέλλον.

- Τα ροµπότ και η τεχνητή νοηµοσύνη είναι πιθανό να καταστήσουν τους ανθρώπους «σκλάβους»  τους φοβάται το 36,7%, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,8%) φοβάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του από τα ρομπότ στο μέλλον.

- Στην υπόθεση εργασίας «ότι εξαιτίας της τεχνητής νοηµοσύνης και των ροµπότ, οι άνθρωποι θα δουλεύουν στο µέλλον τις µισές ώρες από όσο δουλεύουν σήµερα», το 44% απάντησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τους έκανες περισσότερο χαρούμενους, το 22% λιγότερο χαρούμενους, το 38,4% περισσότερο δημιουργικούς και το 28,% περισσότερο τεμπέληδες (απαντήσεις πολλαπλής επιλογής).

Τέλος, τέθηκαν 3 ερωτήσεις σχετικά με την πρακτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα. Το 27% απάντησε ότι θα εµπιστευόταν ένα αυτοκινούµενο όχηµα χωρίς οδηγό, το 74% ότι χρησιμοποιεί οδηγούς πλοήγησης και οι μισοί ότι χρησιµοποιούν κάποια υπηρεσία µετάδοσης µουσικής και video.

Συμπερασματικά, η  μεγάλη πλειοψηφία της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περίπου 3 στους 4) είναι θετικοί απέναντι στις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να εποεκτιμάται α) το ότι ένας στους δύο φοβάται ότι οι εξελίξεις θα τον ξεπεράσουν όσον αφορά την απασχόληση του και β) ότι 1 στους 3  (36,75) εκφράζει την ανησυχία του γενικότερα για τον τρόπο ζωής στο μέλλον εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων.