ΕΛΛΑΔΑ

Παρατείνεται με αλλαγές για έναν χρόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2018, 13:22 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2018, 13:43
Παρατείνεται με αλλαγές για έναν χρόνο ο νόμος Παρασκευόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστηρότερο πλαίσιο για αποφυλακίσεις τύπου... Φλώρου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παράταση ενός χρόνου στις διατάξεις που αφορούν στα έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης (γνωστός και ως νόμος Παρασκευόπουλου), δίνει με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η τροπολογία εφόσον μέχρι τότε (η παράταση δίνεται ως και τις 28/8/2019) τεθεί σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, «αυτονόητα η ισχύς των διατάξεων αυτών θα παύσει».

Στο κείμενο της τροπολογίας, το υπουργείο επικαλείται προκειμένου να δικαιολογήσει τη ρύθμιση τον μεγάλο αριθμό των κρατουμένων, αναφέροντας πως την 1η Σεπτεμβρίου του 2018 οι τρόφιμοι ήταν 10.250 ενώ συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις στα καταστήματα κράτησης της χώρας ανερχόταν σε 9.935.  

Η τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης

«Δεν έχει ολοκληρωθεί εισέτι η επεξεργασία του νέου Ποινικού Κώδικα ώστε να επέλθει ένας ουσιαστικός εξορθολογισμός το συστήματος ποινών. Κατόπιν τούτων κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρηση ειδικών ρυθμίσεων για την σταθμισμένη αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιορισμοί που είχαν εισαχθεί πέρυσι για την ένταξη στο νόμο, για αδικήματα ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας, υφίστανται και στη νέα ρύθμιση.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το lawandorder.gr, πλέον γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο για τους κρατούμενους που ενώ θα βρεθούν εκτός φυλακής κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου, θα διαπράξουν νέο αδίκημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κρατούμενος θα καταδικάζεται από ένα έως τρία έτη και θα επιστρέφει στην φυλακή για να εκτίσει όμως  ολόκληρη την ποινή που του είχε επιβληθεί για το αρχικό αδίκημα.  

Επίσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει πως για τις πρόωρες αποφυλακίσεις - τύπου Φλώρου - ο νόμος αυστηροποιείται και οι δικαστές θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ερευνούν σε κάθε περίπτωση με πραγματογνωμοσύνες την εγκυρότητα των ιατρικών πιστοποιητικών που προσκομίζουν οι κρατούμενοι. Αν διαπιστώσουν ότι αυτά είναι πλαστά τότε η αποφυλάκιση θα ανακαλείται.