current views are: 14

9 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση13:00

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ μεταφέρει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης των Δασικών Πυρκαγιών σε εξωτερική κοινοπραξία

Δημοσίευση 13:00’

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ μεταφέρει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης των Δασικών Πυρκαγιών σε εξωτερική κοινοπραξία

Το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αναλαμβάνει, σε συνεργασία με άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Πληροφοριακού Συστήματος Δασικών Πυρκαγιών (European Forest Fire Information System-EFFIS).

Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια εμπειρίας στον τομέα της δορυφορικής παρακολούθησης των δασικών πυρκαγιών και σε συνέχεια της ανάπτυξης της πρωτότυπης εφαρμογής του FireHub για την παρακολούθηση των δασικών πυρκαγιών με χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης, το BEYOND του ΕΑΑ θα συμμετάσχει πλέον στη λειτουργία του EFFIS.

Είναι η πρώτη φορά που, μετά από 20 χρόνια, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της ΕΕ μεταφέρει τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης των Δασικών Πυρκαγιών σε εξωτερική κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από την ιταλική βιομηχανία παρατήρησης της Γης e-GEOS, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/Κέντρο Αριστείας BEYOND, τη Γερμανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (DLR) και την ιταλική μικρομεσαία εταιρεία Sertit. Η νέα επιχειρησιακή λειτουργία θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου.

Το Κέντρο Αριστείας BEYOND του ΕΑΑ θα είναι υπεύθυνο στο EFFIS για την παροχή μίας σειράς προϊόντων ταχείας αξιολόγησης των ζημιών, καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο. Το BEYOND/ΕΑΑ θα επεξεργάζεται δεδομένα από τον επίγειο σταθμό δορυφορικής κεραίας στις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη και θα συμπληρώνεται από τον επίγειο σταθμό του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκωτία για την κάλυψη αυτής της τεράστιας περιοχής ενδιαφέροντος.

Το Κέντρο BEYOND, μέσω της υπηρεσίας FireHub, είχε ανιχνεύσει σε πραγματικό χρόνο το καλοκαίρι του 2018 34 δασικές πυρκαγιές, οι οποίες έκαψαν δασική γη έκτασης από 500 έως 125.000 στρέμματα. Οι πληροφορίες διατίθενται σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέχοντας ταχεία χαρτογράφηση, η οποία βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες μέσης χωρικής ανάλυσης, που συλλέγονται στους δορυφορικούς σταθμούς του BEYOND/ΕΑΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ