ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα η παράταση μίσθωσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2018, 17:46 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2018, 18:02
Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα η παράταση μίσθωσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Facebook Twitter Whatsapp

Η ΝΔ έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτησή της

Στο μικροσκόπιο εισαγγελικής έρευνας μπαίνει η πρόταση για την 20ετή μίσθωση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Μπουκώρου.

Η εισαγγελική έρευνα

Η έρευνα του εισαγγελέα διενεργείται έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο απόστρατος πλωτάρχης Παναγιώτης Σταμάτης, ο οποίος στρέφεται κατά παντός υπευθύνου σχετικά με την πρόταση «υπερβολικά χαμηλής προσφοράς»  για την 20ετή μίσθωση-σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία - όπως υποστηρίζει - θα ζημίωνε το Ελληνικό Δημόσιο 740 εκατ. ευρώ εάν τελικά δεν επενέβαινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πνεύμα αυτό, ο κ. Σταμάτης ζητεί από την εισαγγελία να διερευνήσει το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της  απιστίας σχετική με την υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου (κακούργημα),  παράβαση καθήκοντος, κ.ά.

Σύμφωνα με το law&order.gr, μεταξύ άλλων στην αναφορά ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού υποστηρίζει ότι «σαφώς και ανενδοιάστως με υπερβολικά χαμηλή προσφορά θα εδίδετο 20ετή παράταση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, προφανώς λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων και προβληματικών εισηγήσεων ή παραλείψεων των τεχνικών συμβούλων, των υπαλλήλων του ΤΑΙΠΕΔ, που αποτίμησαν λανθασμένα την αξία του αεροδρομίου καθώς το τελικό τίμημα είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, εάν δεν παρενέβαινε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα δίναμε το αεροδρόμιο «κοψοχρονιά».

Ερώτηση της ΝΔ

Το επίμαχο ζήτημα ανέδειξε μέσω ερώτησης προς τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και η Νέα Δημοκρατία. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποφάσισε σχεδόν να χαρίσει το Ελευθέριος Βενιζέλος για 20 χρόνια, αλλά ένα χρόνο μετά, ύστερα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αντίτιμο τελικά υπερδιπλασιάστηκε. Προφανώς έχουμε να κάνουμε με άλλη μία δήθεν "υπερήφανη" διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Τομεάρχης Κώστας Αχ. Καραμανλής και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2017 υπέγραψε την παράταση για 20 έτη της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών με αντίτιμο 483 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α. Την ανακοίνωσε, μάλιστα πανηγυρικά. Ωστόσο, στη συνέχεια παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαφώνησε καθώς ουσιαστικά η επέκταση της παραχώρησης ισοδυναμούσε με απευθείας ανάθεση. Τελικά, η παράταση της παραχώρησης επαναπροκηρύχθηκε και ανακοινώθηκε νέα συμφωνία με αντίτιμο δυόμισι φορές μεγαλύτερο από το αρχικό, δηλαδή 1 δισ. 115 εκ. ευρώ συν Φ.Π.Α.! Αποδεικνύεται, λοιπόν, από τις επίσημες ανακοινώσεις της ίδιας της κυβέρνησης, ότι είχαν παραχωρήσει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, σε μικρότερη από τη μισή πραγματική του αξία».

Παράλληλα στην ερώτησή τους, οι δύο βουλευτές της ΝΔ ζητούν να ενημερωθούν ποια ήταν η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που είχε ακολουθηθεί την περίοδο 2016-2017, σε ποια μελέτη βασίσθηκε το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ για τον καθορισμό του τιμήματος, ποια ήταν η άποψη της ΕΕ και τέλος ποια ήταν η άποψη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Commission (DG COMP) για το ύψος του τιμήματος των 600 εκατ. ευρώ.