ΕΛΛΑΔΑ

Ο Βαρθολομαίος καταγγέλλει «μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας»

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2018, 15:11 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2018, 15:43
Ο Βαρθολομαίος καταγγέλλει «μαύρη προπαγάνδα από τη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστηρό μήνυμα του Πατριάρχη προς τη Μόσχα

Αυστηρό μήνυμα  προς τη Ρωσία πως δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει απέναντι στις πιέσεις που δέχεται για το  εκκλησιαστικό  ζήτημα της Ουκρανίας έστειλε χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε  η  Κοινότητα των Αγίων Αποστόλων στο  Φερικόϊ ,ξεκαθάρισε πως τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδράζονται σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία.

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε σε αυστηρό ύφος  ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος δεν παρέλειψε να επισημάνει  προς την ομήγυρη των ακροατών  του  εκείνη τη στιγμή πως είναι ενήμερος για τα «καλοπληρωμένα άρθρα» και την «μαύρη προπαγάνδα»που συντελείται  από την ρωσική πλευρά και τα οποία χτυπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σε σχέση με κάποια επικριτικά δημοσιεύματα για τον χειρισμό του ουκρανικού ζητήματος, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε χαμογελώντας πως «ο Θεός μας έδωσε δύο αυτιά, το ένα από δω και το άλλο από εκεί», από το ένα να βάζουμε και από το άλλο να βγάζουμε.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλά με αυτό τον άμεσο τρόπο για το θέμα της Ουκρανίας και θέτει  τη Μόσχα προ των ιστορικών ευθυνών της .

«Δεν ανέχονται οι αδερφοί μας οι Σλάβοι», είπε με παράπονο ο Οικουμενικός Πατριάρχης,  «το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος μας, μέσα στην Ορθοδοξία».

Και συνέχισε με  το ίδιο αυστηρό, πλην όμως  πατρικό ύφος: «Προσπαθούμε  με καθημερινό αγώνα, συνέχισε, να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια και αυτά τα δίκαια, με τα οποία στεφάνωσε η πρόνοια του Θεού, δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων, τον πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, την πρωτόθρονη Οικουμενική Εκκλησία της Ορθοδοξίας».

►Διαβάστε επίσης: Λαβρόφ: Αμερικανικός δάκτυλος πίσω από το σχίσμα Ρωσικής – Ουκρανικής Εκκλησίας