current views are: 3

22 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση17:31

Χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Οι χρήστες των ειδικών χώρων θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και η δίωξή τους θα αποφεύγεται

Δημοσίευση 17:31’

Οι χρήστες των ειδικών χώρων θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και η δίωξή τους θα αποφεύγεται

Στην τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται τροπολογία για τη δημιουργία ιατρικώς εποπτευόμενων χώρων χρήσης ναρκωτικών, γνωστοποίησε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, όπως η χορήγηση αποστειρωμένων συρίγγων, οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τους χρήστες, είπε.

«Έχουμε πειστεί απόλυτα ότι είναι ένα μέτρο μείωσης της βλάβης. Λειτουργούν ήδη περίπου 90 τέτοιοι εποπτευόμενοι χώροι σε 7 – 8 χώρες της Ευρώπης. Είναι μία καλή πρακτική, που συμβάλει, με παράλληλες δράσεις όπως το street work με χορήγηση συρίγγων, παρεμβάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, κέντρα ημέρας», σημείωσε ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα ο οποίος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για το θέμα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση. Υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να χρησιμοποιήσουμε κι αυτό το εργαλείο, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι πανάκεια. Χρειάζεται συνδυασμός μέτρων», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Οι χρήστες των ειδικών χώρων, επισήμανε, θα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο και η δίωξή τους θα αποφεύγεται.

Ακόμα, ο υπουργός Υγείας τη δημιουργία κέντρου ημέρας για την φροντίδα προβληματικών, ξενώνα αστέγων για χρήστες και κινητές μονάδες στο λεκανοπέδιο για έγκαιρη παρέμβαση.


σχετικα αρθρα