current views are: 11

1 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:10

Γ. Μαντζουράνης στο «Ακραίως»: Υπέρ των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων

«Στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος, η κομματική πειθαρχία θα πρέπει να είναι χαλαρή»

Δημοσίευση 10:10’

«Στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος, η κομματική πειθαρχία θα πρέπει να είναι χαλαρή»

«Είναι ανάγκη η αναθεώρηση του συντάγματος και έχει καθυστερήσει. Πρέπει να γίνει» ισχυρίστηκε ο γνωστός δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πεδία που μπορούν να συγκλίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι «θα πρέπει η κομματική πειθαρχία να είναι χαλαρή ως μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτισμού. Όπως και στο παρελθόν π.χ. οι απόψεις του κ. Βαρβιτσιώτη διέφεραν από του κ. Παυλόπουλου, όχι ριζικά βέβαια. Πιστεύω ότι η πρόταση της κυβέρνησης μπορεί να διασφαλίσει το μίνιμουμ της συναίνεσης. Π.χ. συμφωνούν όλοι ότι θα πρέπει να απεμπλακεί η εκλογή του προέδρου από τις εκλογές. Δεν μπορούν να τα βρουν στην απλή αναλογική».

Ο κ. Μαντζουράνης εξήγησε γιατί είναι υπέρ των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. «Είμαι υπέρ των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και κατά των ιδιωτικών, γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι από το κράτος και θα μπορεί το κάθε ΙΕΚ να γίνει πανεπιστήμιο».

Ο γνωστός δικηγόρος σημείωσε πως το νέο Σύνταγμα δεν  πρέπει να είναι λεπτομερειακό. «Είναι σοβαρό για εμένα να καταλάβει και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα  ότι η συνταγματική αναθεώρηση δεν είναι φάρμακο δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Θα πρέπει να είναι λιτό, σύντομο και να θέτει γενικές κατευθύνσεις και κανόνες. Δεν πρέπει να είναι λεπτομερειακό. Δεν πρέπει να περιορίζει τον νομοθέτη. Π.χ. Η υποχρεωτική τετραετία για τις εκλογές, είναι ανόητο και επικίνδυνο άρθρο. Γιατί αν υπάρξει διάλυση του κυβερνώντος κόμματος και δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τι πρέπει να γίνει…».

Τέλος ο κ. Μαντζουράκης δήλωσε αντίθετος με το να είναι υποχρεωτικά και βουλευτής ο πρωθυπουργός. «Με δεδομένο ότι οι μεγάλες πλειοψηφίες είναι παρελθόν, και πάμε σε πολυκομματικές κυβερνήσεις είναι πιο εύκολο να βρεθεί ένα έμπειρος τεχνοκράτης να του δοθεί το αξίωμα, παρά ένας βουλευτής».


σχετικα αρθρα