current views are: 11

5 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση05:34

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η κηδεία του συγγραφέα Κρίτωνα Σαλπιγκτή

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Δημοσίευση 05:34’

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.

Απο τον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου στη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, κηδεύεται στις 4.30 σήμερα το απόγευμα ο… συγγραφέας και μηχανικός Κρίτων Σαλπιγκτής, που πέθανε, έπειτα από πολυετή ασθένεια.

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής, ο …”Πουρός Ήρως” (κατα το ομότιτλο πρώτο του μυθιστόρημα – παρωδία των περιπετειών του Μικρού ήρωα συνδυασμένη με σάτιρα της ελληνικής πολιτικής σκηνής , που κυκλοφόρησε στα 1991), ο ταλαντούχος, ευγενής και “μορφή” της πόλης την τελευταία 30ετία και πλέον, γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ και εργάστηκε ως μηχανικός -ελεύθερος επαγγελματίας. Αρθρογραφούσε αδιάλειπτα (απο το 1978 μέχρι και προ δεκαετίας περίπου όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα υγείας του) σε λογοτεχνικά και κινηματογραφικά περιοδικά .

Απο το 1991 μέχρι σήμερα κυκλοφόρησε τα βιβλία: “Ο πουρός ήρως: Το ξύπνημα του γίγαντα” (Νεφέλη 1991) , “Ο πουρός ήρως: Ο τερματοφύλακας που σφύριζε , Παρατηρητής 1994, “Τελευταίο δρομολόγιο” , Αιγαίον (2012) , “Καραολής και Δημητρίου” , Αιγαίον (2014) και …”Θρυμματισμένη φρυγανιά” -Ικαρος 2018.

“… με διέλυσε με την ίδια ευκολία που λιώνει στο τσάι μια θρυμματισμένη φρυγανιά” (γράφει και αντλεί τον τίτλο για το τελευταίο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο μήνα. Εδω…”Δυο παλιοί γνώριμοι, από τη δεκαετία του ’50, ο Τέλης Δημητρέλης, δημοφιλής Έλληνας ποιητής, και ο Αλέξανδρος Τεφλιώνης ή Alex Teff, μεγάλης φήμης μαθηματικός με καριέρα στις ΗΠΑ και συγγραφέας ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με διεθνή επιτυχία, συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια στη γενέθλια πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη”).