current views are: 9

8 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:10

Κηδεία Κατσίφα: Υπό τον εθνικό ύμνο προς την τελευταία του κατοικία (Βίντεο)

Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «αθάνατος»

Δημοσίευση 16:10’

Οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «αθάνατος»

Πλήθος κόσμου συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά Αλβανών αστυνομικών ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την εκκλησία όπου τελέστηκε η κηδεία και ανέμεναν το φέρετρο με τον αδικοχαμένο 35χρονο ώστε να το ακολουθήσουν προς το νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες.

Όταν η πομπή εξήλθε της εκκλησίας οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «αθάνατος».

►Διαβάστε επίσης: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον Κατσίφα

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα οδύνης, δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του 35χρονου, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στην εκκλησία καλυμμένη με μια τεράτια ελληνική σημαία, που είχε φτιάξει ο ίδιος. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «έχω μία αδερφή, κουκλίτσα αληθινή» (τραγούδι για τη Βόρειο Ήπειρο), έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα όπως «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «αίμα στο χώμα, χιλιάδες στον αγώνα». 

«Αθάνατος» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, την ώρα που ο Κωνσταντίνος Κατσίφας οδηγούταν στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο του χωριού.

Μετά το πέρας της κηδείας, πραγματοποιήθηκε πορεία έως τον κεντρικό δρόμο στους Βουλιαράτες, που ενώνεται με τον δρόμο προς Κακαβιά, με την οικογένεια να ζητά η διαμαρτυρία να είναι ειρηνική.

Διαβάστε επίσηςΤέσσερις προσαγωγές Ελλήνων από τις αλβανικές αρχές στην Κακαβιά

Η σορός του 35χρονου Βορειοηπειρώτη σκεπασμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε χθες στο χωριό Βουλιαράτες. Μέλη βορειοηπειρώτικων οργανώσεων από όλη την Ελλάδα μετέβησαν οδικώς στη γειτονική χώρα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία που έχει κινητοποιήσει ισχυρές αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο ταραχών.

Τέσσερις προσαγωγές στα σύνορα

Από χθες το βράδυ, οι αλβανικές αρχές πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα, ενώ προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές Ελλήνων στα σύνορα με την Κακαβιά, καθώς είχαν στην κατοχή τους κουκούλες full face και μπλουζάκια με παραστρατιωτικά σύμβολα. Οι προσαχθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για υποκίνηση μίσους μεταξύ εθνών και θρησκειών καθώς βρέθηκαν στην κατοχή τους παράνομα αντικείμενα και μπλούζες με σύμβολα ακραίων οργανώσεων.

Τις τελευταίες ημέρες εκφράζονταν φόβοι για επεισόδια κατά τη διάρκεια της κηδείας, τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αλβανικές αρχές, με  τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας  να απευθύνουν σήμερα έκκληση στους Έλληνες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες της Αλβανίας για την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισαν παράγοντες και των δύο υπουργείων, «καλούνται οι Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στις Βουλιαράτες για την κηδεία, να τιμήσουν το νεκρό επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στην οικογένεια και την τελετή».

Σημειώνεται ότι ήδη, από χτες το βράδυ, ήταν σε επιφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, η οποία διενεργεί ελέγχους σε λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα που μεταβαίνουν στην Αλβανία.

Ειδικά, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στήθηκαν μπλόκα για τη διενέργεια ελέγχων, ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων έγιναν αντίστοιχες έρευνες από τις αλβανικές Αρχές.

Διαβάστε επίσης: ►Δρακόντεια μέτρα στα σύνορα για την κηδεία του Κατσίφα (φωτογραφίες)

σχετικα αρθρα