ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσικό μουσείο διεκδικεί «κλεμμένο» πίνακα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2018, 18:08 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2018, 18:47
Ρωσικό μουσείο διεκδικεί «κλεμμένο» πίνακα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη
Facebook Twitter Whatsapp

Πρόκειται για έργο της Πόβοπα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το κρατικό μουσείο «Ροστόφσκι Κρεμλ» (Κρεμλίνο του Ροστόφ), ζητεί να του επιστραφούν οι αυθεντικοί πίνακες των διάσημων ζωγράφων Καζιμίρ Μαλέβιτς και Λιουμπόφ Ποπόβα που βρίσκονται στο Μουσείο σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Οι δύο πίνακες είχαν κλαπεί από το ρωσικό μουσείο και είχαν αντικατασταθεί με πλαστούς πίνακες, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο υποδιευθυντής του μουσείου «Κρεμλίνο του Ροστόφ», αρμόδιος για επιστημονικά ζητήματα Σεργκέι Σαζόνοφ.

Ο Σεργκέι Σαζόνοφ διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον πίνακα του Μαλέβιτς με τίτλο “Το Σαμοβάρι” και τον πίνακα της Ποπόβα “Σύνθεση άνευ αντικειμένου“. Το 2107 είχε ανακαλυφθεί ότι οι δύο πίνακες στο Μουσείο του Ροστόφ δεν είναι οι αυθεντικοί αλλά πλαστοί, και είχαν δημιουργηθεί στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

«Μόλις ασκηθεί ποινική δίωξη, το γεγονός θα αποκτήσει νομική υπόσταση. Εν συνεχεία το κράτος μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις ΗΠΑ» δήλωσε ο Σαζόνοφ.

Ο Σαζόνοφ επεσήμανε ότι στην ιστοσελίδα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης ο πίνακας “Το Σαμοβάρι” του Μαλέβιτς αναγράφεται ότι προέρχεται από την συλλογή του Μουσείου “Κρεμλίνο του Ροστόφ”. “Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα μας επιστρέψουν τον πίνακα. Για τους Αμερικανούς είναι πολύ σημαντικό να μη σπιλώσουν το κύρος τους και δεν θα θέλουν να έχουν ένα κλεμμένο αντικείμενο”, δήλωσε ο Σαζόνοφ.

Ο Σαζόνοφ, είπε επίσης, ότι το μουσείο “Κρεμλίνο του Ροστόφ” συζητάει με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης όπως και με το Μουσείο της Θεσσαλονίκης. “Αυτό που επιθυμούμε είναι το συμβάν αυτό να μη διχάσει τα τρία μουσεία μας, αλλά να τα συσπειρώσει. Δεν επιθυμούμε (η συζήτηση) να μετατραπεί σε κάποια άθλιο μοίρασμα περιουσιακών στοιχείων, δεν χρειάζεται εξαιτίας αυτής τη κατάστασης να γίνει κάποιο σκάνδαλο. Κατ' αρχήν, πρόκειται για μια πολύ ασυνήθιστη ιστορία, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, αστυνομική ιστορία , που σχετίζεται με περίφημα έργα τέχνης. Κι εμείς, ως μουσεία πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ιστορία, ώστε να δημιουργήσουμε κοινά προγράμματα που να σχετίζονται με τα έργα αυτά” δήλωσε ο Σαζόνοφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το “Κρεμλίνο του Ροστόφ” θα ενεργήσει στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας που διέπει το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) . “Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εταίροι μας στην ιστορία αυτή, θα έχουν ως γνώμονα τον κώδικα αυτό” δήλωσε ο Σαζόνοφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών όπως και οι πρεσβείες της Ελλάδας και των ΗΠΑ θα συνδράμουν εκ μέρους τους στο να επιλυθεί το σύνθετο αυτό ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ/TASS