ΕΛΛΑΔΑ

Όταν ο Μακαριστός Φιλίππων Προκόπιος έλεγε «Η Εκκλησία προϋπήρχε της πολιτείας»

του Σωτήρη Τζούμα - Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2018, 12:58 / Ανανεώθηκε 13 Νοεμβρίου 2018, 12:11
Όταν ο Μακαριστός Φιλίππων Προκόπιος έλεγε «Η Εκκλησία προϋπήρχε της πολιτείας»
Facebook Twitter Whatsapp

Άθελά της η ΕΡΤ μας υπενθύμισε το άλλο... επίπεδο που είχε κάποτε η Εκκλησία μας

Εκ παραδρομής, η ΕΡΤ μας θύμισε προχθές  μία παλαιότερη δήλωση του Μακαριστού Φιλίππων Προκοπίου για τις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας  και τον έφερε κοντά μας σαν να μην έφυγε ποτέ. 

Μπορεί να θεωρήθηκε ως μακάβριο αστείο, αλλά στην ουσία το λάθος αυτό υπήρξε η αιτία να θυμηθούμε πώς σκέφτονταν και εξέφραζαν οι σημαντικοί Ιεράρχες του προσφάτου παρελθόντος. Και αυτό μας οδήγησε στο να ξεσκονίσουμε το αρχείο μας και να βρούμε μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία συμμετείχε ο Μακαριστός Προκόπιος επι υπουργίας του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου, ως Υπ. Δικαιοσύνης. 

Ήταν τότε που άνοιξε το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, με αφορμή την  αναγγελία για απάλειψη της αναγραφής του θρησκεύματος από το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας. Δημοσιεύουμε αυτή τη συνέντευξη όπως την είχε στο αρχείο του ο αείμνηστος Προκόπιος και έφτασε  σε μας χάρη σε στενό συνεργάτη του αειμνήστου.

Τη δημοσιεύουμε γιατί νιώθουμε ότι οφείλουμε το μνημόσυνο αυτό  στον μακαριστό Προκόπιο. Έφυγε τόσο απρόσμενα από τη ζωή αυτή και άφησε την Εκκλησία μας φτωχότερη και αδύναμη. 

Αξίζει να διαβάσετε τις απόψεις του και να διαπιστώσετε με πόσο ξεχωριστό τρόπο ξεκαθαρίζει τη θέση της Εκκλησίας για το θέμα αυτό και δίνει και το στίγμα των όποιων αντιδράσεων που θα ακολουθούσαν αν ποτέ η Εκκλησία αισθανόταν ότι θίγεται ως θεσμός σε μία Ελλάδα με την οποία συμπορεύεται για αιώνες. 

Έχει σημασία να επισημάνουμε το επιχείρημα  που καταθέτει  στη συνέντευξη αυτή για να αναδείξει τη θέση της Εκκλησίας σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. «Η Εκκλησία είπε, προϋπήρχε της Πολιτείας και του ελληνικού κράτους, όπως αυτό δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό». Ας απολαύσουμε αυτή τη συνέντευξη.  Δεν θα αποφύγουμε, δυστυχώς, τις συγκρίσεις του καλού παρελθόντος  με το θλιβερό παρόν. 

Άθελά της η ΕΡΤ μας υπενθύμισε το άλλο... επίπεδο που είχε κάποτε  η Εκκλησία μας.

Διαβάστε εδώ τι έλεγε για τισ σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας