current views are: 12

10 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση13:44

Η Λάρισα υποδέχτηκε τον νέο της Ποιμενάρχη – Δεν παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος λόγω αδιαθεσίας

Είναι η πρώτη ενθρόνιση που γίνεται χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μετά από πολλά χρόνια

Δημοσίευση 13:44’

Είναι η πρώτη ενθρόνιση που γίνεται χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μετά από πολλά χρόνια

Mε την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε μία ενθρόνιση Αρχιερέως ενθρονίστηκε σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Την τελετή σκίασε εκτός από το συννεφιασμένο ουρανό και η απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ο οποίος δεν παρέστη στην ενθρόνιση για λόγους υγείας. Για την ιστορία να πούμε ότι είναι η πρώτη ενθρόνιση που γίνεται χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών μετά από πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα από τότε που ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχε ασθενήσει και δεν παρίστατο στις ενθρονίσεις τα τελευταία δύο χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του .

Στην κεντρική πλατεία υποδέχθηκε το νέο Μητροπολίτη Λαρίσης , ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος και του παρέδωσε την ποιμαντική ράβδο. Ο Δημητριάδος ανταποκρίθηκε με ιεραποστολικό ζήλο στα καθήκοντα του τοποτηρητή και όλο αυτό το διάστημα ποίμαινε τις δύο μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Θεσσαλίας δίχως να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.Ο ι Λαρισαίοι, κλήρος και λαός τον αγάπησαν πολύ και λυπούνται που τον αποχωρίζονται.

Ακολούθησε η προσφώνηση του Δημάρχου Λάρισας κ. Αποστόλη Καλογιάννη:

“Μία νέα σελίδα ξεκινά σήμερα για την πόλη μας! Η Λάρισα υποδέχεται σήμερα τον νέο Μητροπολίτη της κ. Ιερώνυμο και είναι ολόθυμη η ευχή όλων μας να φανεί άξιος της αποστολής την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος του ανέθεσε.

Είμαστε βέβαιοι, Σεβασμιώτατε, ότι γνωρίζετε την μακραίωνη ιστορία της πόλης, η οποία δεσπόζει στο κέντρο της Ελλάδας για χιλιάδες χρόνια! Η πόλη αυτή, όπως το όνομά της σημαίνει, υπήρξε και είναι το φρούριο και η ακρόπολη αξιών, οι οποίες εξακολουθούν να μας εμπνέουν!

Ήρθατε να διακονήσετε έναν τόπο φιλειρηνικό! Φιλοπρόοδο! Ζυμωμένο με την γη του! Έναν τόπο με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τους ανθρώπους του! Έναν τόπο που πρωταγωνίστησε σε κοινωνικούς αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα, ανθρωπιά! Έναν τόπο που άντεξε μακρόχρονη δουλεία, που κράτησε ανοιχτές τις εκκλησίες, αλλά και διατήρησε ακέραιη την δίψα των παιδιών του για παιδεία που θα έφερνε την ελευθερία! Έναν τόπο που νοιάζεται για τον πολίτη που δυσκολεύεται, έναν τόπο που δίνει ευκαιρίες σε εκείνον που θέλει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως καταγωγής και οικονομικής κατάστασης!

Έναν τόπο ανοιχτό σε ιδέες και προοδευτικό στην ανθρωπιά, στην κοινωνικότητα, στην αλληλεγγύη! Έναν τόπο που δεν φοβάται το αύριο, αλλά δεν διαγράφει και το χτες! Έναν τόπο στον οποίο χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς μίσος! Έναν τόπο με μια νεολαία που γνωρίζει να είναι ανοιχτή στους καιρούς, αλλά και να κρίνει και να σέβεται θεσμούς και πρόσωπα τα οποία την πλησιάζουν με απλότητα, καλοσύνη και αγάπη, όπως έκανε με τον προκάτοχό σας, μακαριστό Μητροπολίτη Ιγνάτιο! Έναν τόπο με πολλούς επιστήμονες και καλλιεργημένους ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν από τους επικεφαλής των θεσμών να έχουν παιδεία, καλλιέργεια, ανοιχτή ψυχή και αστική αρχοντιά!

Αυτός ο τόπος λοιπόν, σας υποδέχεται σήμερα και ελπίζει ότι θα συνεχίσετε στην γραμμή της ενότητας, της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης, της ταπεινότητας, της Εκκλησίας που δεν χωρίζει αλλά αγκαλιάζει τους πάντες!

Από την πλευρά μας, εκφράζοντας τα συναισθήματα των συμπολιτών μας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι με επίγνωση της διακριτότητας των ρόλων, θα σταθούμε ως Δήμος Λαρισαίων δίπλα σας σε κάθε πρωτοβουλία που θα απευθύνεται στον άνθρωπο, θα συνεργαστούμε σε ό,τι έχει να κάνει με την αληθινή πρόοδο του λαού μας, θα συμπαρασταθούμε σε όποια έκφραση κοινωνικής αγωνίας της Εκκλησίας για να ορθοποδήσει ο τόπος μας, να χαμογελάσουν τα παιδιά μας και να μειωθούν οι ανισότητες τις οποίες η κρίση έφερε!

Χαιρόμαστε για την παρουσία σήμερα στην Λάρισα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου( Σ.Σ.τελικώς δεν παρέστη όπως γράψαμε) και των λοιπών Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. Ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο συνεργαστήκαμε άψογα στο διάστημα που κράτησε τα ηνία της Μητροπόλεως Λαρίσης, μέχρι να ξεκινήσει αυτή η καινούργια σελίδα!

Σας καλωσορίζουμε στην Λάρισα, Σεβασμιώτατε κ. Ιερώνυμε! Ευχόμαστε να γίνετε ένας από εμάς και η Λάρισα να είναι το σπίτι σας, οι άνθρωποί της οι άνθρωποί σας και η Εκκλησία επί των ημερών σας να συνεχίσει να δίνει τα μηνύματα που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη! Καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας! Άξιος!”

Αντιφωνώντας ο νέος Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος , φανερά συγκινημένος και με στεντόρεια φωνή υπογράμμισε ότι «έρχομαι με τις καλύτερες διαθέσεις στην πόλη που γίνεται και δική μου πόλη, στην πατρίδα που γίνεται και δική μου πατρίδα…» και ζήτησε από το Δήμαρχο τη Δευτέρα που θα τον επισκεφθεί επίσημα στο γραφείο του να του έχει έτοιμη και την αίτηση να πολιτογραφηθεί ως Λαρισαίος Πολίτης.

Αμέσως μετά με πομπή ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισης.

Δείτε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα από το φωτογραφικό φακό του Σπύρου Τσαντόπουλου / larissanet.gr


σχετικα αρθρα