Στην αντεπίθεση περνούν οι φοιτητές, και απαντούν με καταλήψεις στο νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Χανιών, σχολές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ,του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Κλειστό και το ΤΕΙ Αθήνας. Γενικές Συνελεύσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν όλη την εβδομάδα και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της επικράτειας.  Αναβολή της εξεταστικής αποφάσισε η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ήδη από τη Δευτέρα, οι φοιτητές του Πάντειου Πανεπιστημίου, αποφάσισαν την κατάληψη του ιδρύματος. Παράλληλα, το χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και το Πολυτεχνείο, όπου υπό κατάληψη τελούν τα όλα τα τμήματα του ιδρύματος. Συγκεκριμένα, κατάληψη αποφάσισαν οι φοιτητές του ΣΕΜΦΕ, των Πολιτικών Μηχανικών, των Ηλεκτρολόγων, των  Μηχανολόγων, των Μεταλλειολόγων, των Αρχιτεκτόνων, των Ναυπηγών των Τοπογράφων και των Χημικών Μηχανικών.

Από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέχρι στιγμής υπό κατάληψη τελεί το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, το Μαθηματικό και το Βιολογικό.

Σε εξέλιξη βρίσκονται γενικές συνελεύσεις στα υπόλοιπα τμήματα του ΕΜΠ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντός της ημέρας.

Κλειστό θα παραμείνει το ΤΕΙ Αθήνας μέχρι και τις 7/9, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των σπουδαστών.

Οι κινητοποιήσεις όμως, δεν σταματούν στην Αθήνα... Σε κατάληψη βρίσκονται η Αρχιτεκτονική σχολή,το Χημικό, οι Ηλεκτρολόγοι και η σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου η Σύγκλητος δεν πήρε απόφαση παράτασης στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου και έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα. Η Σύγκλητος του Ιδρύματος θα συνεδριάσει ξανά αύριο.

Στην Πάτρα, υπό κατάληψη τελούν το τμήμα Γεωλογικού, του Βιολογικού, της Φιλολογίας , του Μαθηματικού, της Ιατρικής, των Ηλεκτρολόγων, της επιστήμης Υλικών, των Χημικών Μηχανικών, των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Θεατρικών Σπουδών και του Φυσικού.

Γενικές συνελεύσεις διεξάγονται και στην Κρήτη. Ήδη υπό κατάληψη τελεί, από το πρωί, το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε την αναβολή της Εξεταστικής έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του νόμου – πλαίσιο.

Στην ανακοίνωσή της η σύγκλητος , μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο νέος Νόμος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας για ένα δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, δε διαθέτει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής κοινότητας και έχει σοβαρά προβλήματα εφαρμογής».

Νωρίτερα, είκοσι με εικοσιπέντε φοιτητές, μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (φοιτητικών κινήσεων του ΚΚΕ) απέκλεισαν το κτίριο της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια.

Λόγω του αποκλεισμού της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μέλη των πρυτανικών αρχών έχουν «μετακομίσει» στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ενώ δεν θα δοθεί σήμερα τελικά η συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί για να αναλυθούν οι απόψεις της Συγκλήτου του Ιδρύματος κατά του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται από τα μέλη του ΜΑΣ  και στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.