current views are: 121

4 Νοεμβρίου 2023
Δημοσίευση19:09

«Καιρικό δίπολο» στη χώρα: Τα πρώτα χιόνια στο Βορρά – Πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στο Νότο

Εκδηλώθηκε μεγάλο πλήθος φαινομένων με σημαντική γεωγραφική διασπορά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την κακοκαιρία.

Δημοσίευση 19:09’

Εκδηλώθηκε μεγάλο πλήθος φαινομένων με σημαντική γεωγραφική διασπορά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την κακοκαιρία.

Λόγω της διέλευσης του ψυχρού μετώπου από τη χώρα μας, μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 04/11, εκδηλώθηκε μεγάλο πλήθος φαινομένων με σημαντική γεωγραφική διασπορά, σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την κακοκαιρία.

Όσων αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες, η γεωγραφική κατανομή των οποίων αποτυπώνεται στον χάρτη που ακολουθεί, 51 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 30 βαθμών. Η μεγαλύτερη εξ αυτών σημειώθηκε στο Σίσι Λασιθίου, όπου οι 35,1 βαθμοί που καταγράφηκαν αποτελούν Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ Νοεμβρίου.

meteo-

Τέλος, στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης έως τις 16:00 το απόγευμα:

meteo1

Η πρόγνωση του meteo.gr για τον καιρό αύριο Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 αναμένεται βελτιωμένος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Πυκνές κατά διαστήματα θα είναι οι νεφώσεις στα δυτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, με σημαντικότερα φαινόμενα στην Ήπειρο. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 6 έως 22, στην Ήπειρο από 10 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23-25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 24-25 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 27-28 βαθμούς Κελσίου.

Νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ στρεφόμενοι προοδευτικά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22-23 βαθμούς.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Ακολουθεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ:

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.

Ο καιρός την Κυριακή 5 Νοεμβρίου

Τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και γρήγορη βελτίωση. Από το μεσημέρι στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τοπικές βροχές και το βράδυ πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα φθάσει τους 22 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 25 με 26 και τοπικά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


σχετικα αρθρα