current views are: 9

17 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση06:23

Πεδίο μάχης τα Εξάρχεια: Κουκουλοφόροι έκαψαν ελληνική σημαία – 19 συλλήψεις

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση 06:23’

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Πολεμικό σκηνικό στήθηκε μπροστά από το Πολυτεχνείο και στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων, ενώ ακόμη η πορεία βρισκόταν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και με το πρώτο φως της ημέρας γίνεται η πρώτη καταγραφή των ζημιών.

Η ένταση ξεκίνησε έξω από τη ΓΑΔΑ, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε κατά αστυνομικών με βόμβες μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν και δύο τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Μέσα σε λίγη ώρα η Πατησίων και οι γύρω δρόμοι των Εξαρχείων μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης.

Πύρινα οδοφράγματα, «βροχή» από μολότοφ, χημικά, «αύρες» που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού μπροστά από το Πολυτεχνείο, συνέθεσαν το πολεμικό σκηνικό. Ένταση επικράτησε και στην πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, κουκουλοφόροι επιχείρησαν να κόψουν με τροχό την πλαϊνή καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου και τα κατάφεραν, ενώ λίγο αργότερα έκαψαν μία ελληνική σημαία. 

Έκοψαν με τροχό την πλαϊνή καγκελόπορτα του Πολυτεχνείου

 

Στη σύλληψη 19 ατόμων, συνολικά, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Πολυτεχνείο και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, προχώρησε η αστυνομία.

Αρχικά, έγιναν 22 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ αργότερα συνελήφθησαν άλλα 6 άτομα, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι 19 συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Επιχείρησαν να κάψουν ελληνική σημαία

 

Επίθεση έξω από τη ΓΑΔΑ

Το Σάββατο, επεισόδια σημειώθηκαν και στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τους απομακρύνουν. 

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα, πυρπολώντας πλαστικούς κάδους, τραπεζάκια και πίνακες που φαίνεται ότι μετέφεραν νωρίτερα στην Εγνατία από την Πολυτεχνική Σχολή, την οποία χρησιμοποίησαν ως “ορμητήριο” για να εκτοξεύσουν δεκάδες βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παραταγμένες λίγα μέτρα πιο μακριά, μπροστά από το Παλέ ντε Σπορ, τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ και μέσα στους χώρους της Έκθεσης.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης, προκειμένου να τους οδηγήσουν σε οπισθοχώρηση. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, καθώς ο κλεφτοπόλεμος συνεχιζόταν για πάνω από δύο ώρες. Λίγες δεκάδες μέτρα πιο δυτικά, εργοτάξιο του Μετρό πήρε φωτιά και για την κατάσβεσή της έφτασε στο σημείο πυροσβεστικό όχημα.

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων και εξετάζει η συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε φέτος στην Πάτρα η 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές.

Ειδικότερα, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, το εργατικό κέντρο, η επιτροπή ειρήνης Πάτρας και άλλοι φορείς, ενώ συμμετείχε και ο δήμος Πατρέων.

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κ.α.

Στην συνέχεια οι κουκουλοφόροι κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Προπηλάκησαν το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ

Αγνωστοι προπηλάκισαν στελέχη από το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ όταν περνούσε έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.  


σχετικα αρθρα