current views are: 12

17 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση08:27

Στα λευκά «ντύθηκαν» αρκετές περιοχές – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες(εικόνες&βίντεο)

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Δημοσίευση 08:27’

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Άστατος θα είναι ο καιρός όλο το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τους θυελλώδεις ανέμους, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές αλλά και τις χιονοπτώσεις.

Με τα πρώτα χιόνια ξύπνησαν κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της χώρας.

Στα λευκά έχουν ντυθεί το Πισοδέρι, Νυμφαίο, Περτούλι, Ελάτη, Νεραιδοχώρι Τρικάλων, Σαμαρίνα Γρεβενών, Λίμνη Πλαστήρα, Χάνια Πηλίου και το Μέτσοβο.

Η θερμοκρασία σήμερα έχει μειωθεί αισθητά με το κρύο να είναι τσουχτερό.

Η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και για χιονοπτώσεις για το Σάββατο με τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές, να «φλερτάρει» με τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με το lamiareport.gr χιονόπτωση είχαμε και στη Ράχη Τυμφρηστού, στο δρόμο προς Καρπενήσι, από την πλευρά της Φθιώτιδας.

Χιόνι έπεσε σε Γαρδίκι, Πουγκάκια, Αργύρια, Μάρμαρα, Πυρά, Αθανάσιο Διάκο, Μαυρολιθάρι, Καστριώτισσα, στο Καταφύγιο Οίτης πάνω από την Παύλιανη και φυσικά στα Χιονοδρομικά Κέντρα της Στερεάς, στον Παρνασσό και το Βελούχι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο Πήλιο, με το βουνό των Κενταύρων στις ψηλότερες περιοχές του να ντύνεται στα λευκά. Στα Χάνια του Πηλίου το ύψος του χιονιού αγγιζει τα 10 εκατοστά και η θερμοκρασία έχει πεσει στους -3 βαθμούς, ενώ η χιονόπτωση που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα, συνεχίζεται κατά διαστήματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο στις Αγριόλευκες, το χιόνι που πέφτει είναι πολύ πυκνότερο και το ύψος του ξεπερνά τα 15 εκατοστά, αλλά δεν είναι αρκετό για την λειτουργία του αθλητικού-χιονοδρομικού κέντρου.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του άξονα Βόλου-Ζαγοράς. Στον Βόλο και την περιφέρειά του βρέχει κατά διαστήματα, το κρύο είναι αισθητό και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά στην πόλη τους 13 βαθμούς.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στη Δυτική Μακεδονία και στην Ημαθία

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στην Ημαθία λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας της Αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και σε τμήματα των επαρχιακών οδών, Γρεβενών – Σαμαρίνας, Γρεβενών – Βασιλίτσας , Γρεβενών – Περιβολίου. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στον νομό Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική Οδός Θεσσαλονίκης- Βέροιας -Κοζάνης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου καθώς και στις δημοτικές οδούς Νάουσας/3-5 Πηγαδίων, Νάουσας -Σελίου, Νάουσας -Ροδοχωρίου.

Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία η οποία από την Παρασκευή 16/11 επηρεάζει τη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν περιοχές της Κρήτης, και των Κυκλάδων και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα (Χάρτης 1). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στους ορεινούς όγκους της χώρας (Χάρτης 2), ενώ χιονόνερο/χιόνι θα σημειωθεί και σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας (πχ. Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη).
 

 

Χάρτης 1. Προγνωστικός χάρτης 24-ωρου ύψους υετού (βροχή και χιόνι) σε χιλιοστά που περιμένουμε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018.

Σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο το Σάββατο 17/11. Στο Ιόνιο και στον δυτικό Κορινθιακό, οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν τοπικά στα 9 Μποφόρ το Σάββατο 17/11, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή. Πολύ ενισχυμένοι ανατολικοί άνεμοι θα πνέουν και σε όλη τη δυτική ηπειρωτική χώρα.
 


 

Χάρτης 2. Προγνωστικός χάρτης χιονοκάλυψης το βράδυ του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου 2018.

Την Κυριακή 18/11 οι βροχοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν και να επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται αρχικά στη Δυτική Ελλάδα και αργότερα ανατολικότερα (Χάρτης 3). Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένηση στο Ιόνιο από το μεσημέρι, ενώ στο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε νότιους έως 6 Μποφόρ.
 

Χάρτης 3. Προγνωστικός χάρτης βροχοπτώσεων (χρώματα), χιονοπτώσεων (κουκκίδες), διεύθυνσης και ταχύτητας ανέμου (βελάκια) και ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) για το πρωί της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 2018.

 

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε περιοχές της Κρήτης

Επί ποδός οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ολόκληρη την Κρήτη λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που πέφτουν από το απόγευμα της Παρασκευής στο νησί.

Ήδη το τηλεφωνικό κέντρο -199 – έχει δεχτεί κλήσεις για απάντληση υδάτων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Στα Πηγαϊδάκια του δήμου Φαιστού, όπως αναφέρει το e- mesara, πλημμύρισαν δρόμοι ενώ προκλήθηκαν και καταστροφές.

Στα Χανιά μία επιχείρηση αλουμινίου πλημμύρισε στην Κίσαμο ενώ στην Ιεράπετρα υπέστησαν ζημιές θερμοκήπια λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσε ένας υδροστρόβιλος στον Γούδουρα Σητείας! ‘Όπως αναφέρει το ekriti η δύναμη του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη, που από τη θάλασσα, βγήκε στη στεριά και σάρωσε θερμοκήπια και δέντρα στο πέρασμά του!

Το καταστροφικό πέρασμα του υδροστρόβιλου, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, έγινε περίπου στις 04:00 το πρωί, και κράτησε λιγότερο από μισή ώρα, χρόνος που όμως ήταν αρκετός για να ισοπεδώσει 40 στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και να ξεριζώσει αιωνόβια και όχι μόνο δέντρα!

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταπτώσεις χωμάτινων όγκων αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο από ‘Αγιο Νικόλαο προς Ελούντα, Ηράκλειο προς Μεσσαρά, Πέτρα Σελί προς Ομαλό και στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κολυμπάρι προς Κίσαμο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού καθώς και τα τμήματα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων, ενώ καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στα λευκά και τμήμα της Ευρυτανίας

Απόλυτα χειμωνιάτικο είναι στο σκηνικό σήμερα στην Ευρυτανία.

Σε πολλές περιοχές της χώρας το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ ήδη έχουν πέσει χιόνια. Στα λευκά «ντύθηκε» και η διαδρομή Ράχη- Κρίκελλο όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Χιόνισε και στα Τρίκαλα

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν την Παρασκευή στα ορεινά των Τρικάλων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, το Σαββατοκύριακο θα συνεχίζουν οι χιονοπτώσεις και μάλιστα τα χιόνια θα κατέβουν και πιο κάτω από τα 1.000 μέτρα.

Δείτε μερικές φωτογραφίες του trikalaola.gr:

Φωτογραφίες: e-messara, trikalaola, ekriti, facebook.com/Forecastweather.Greece/


σχετικα αρθρα